Tukiasemat tukkoon vaan, vai?

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että poliisi olisi saamassa laajemmat oikeudet puheluiden estämiseen:

Laki mahdollistaisi yhden tai useamman tukiaseman sulkemisen poliisin päätöksellä, mikä käytännössä estäisi kaikkien alueella olevien matkapuhelimien käytön.

Tällä tavoin voitaisiin estää esim. puhelimella räjäytettävän pommin laukaisu. Ideana tämä on varsin hieno, mutta näen tässä erään melko pahan ongelman. Kun pommeja alkaa ilmaantua katukuvaan, yleensä ihmisillä on myös hätä. Kun näiltä ihmisiltä viedään mahdollisuus soittaa hätänumeroon, alkaa paniikki ja kaaos alueella. Havainnollistan itseäni kuvasarjalla. Kuvasarjassa ● on pommi, ● pommin räjäyttäjä, ● apua tarvitseva ja ◉ tukiaseman kuuluvuusalue.

Alkutilanne

Alkutilanteessa kaikilla kolmella päätelaitteella (pommi, apua tarvitsevan puhelin ja räjäyttäjän puhelin) on mukavasti kenttää ja kuuluvuutta.

Poliisi saa kuitenkin tietoonsa, että jossain mustan täplän alueella voisi olla kaukoräjäytettävä pommi. Ryhdytään toimiin. Poliisilla on useita vaihtoehtoja, joista mikään ei ole kovin ongelmaton.

Tilanne A

Tilanne A: Poliisi sulkee pommia lähimmän tukiaseman, tässä tapauksessa siis pommista hieman lähteen olevan. Kas kummaa, vaara ei poistu. Räjäyttäjä voi edelleen soittaa pommiinsa ja räjäyttää sen. Toisaalta apua tarvitseva voi myös edelleen soittaa mihin haluaa.

Tilanne B

Tilanne B: Poliisi sulkee kaikki pommin lähellä olevat tukiasemat, jolloin pommi luonnollisesti ei ole räjäytettävissä, ainakaan kännykän välityksellä. Toisaalta, apua tarvitsevallakaan ei ole mitään mahdollisuuksia soittaa hätäkeskukseen.

Vaikka pommi onkin nyt ”vaaraton”, voi olla että räjäyttäjällä on useita pommeja sijoiteltuna eri paikkoihin.

Tilanne C

Tilanne C: Kaikkien potentiaalisten tukiasemien sulkeminen, mukaanlukien ne, jotka ovat räjäyttäjän epäillyn sijainnin lähistöllä.

Jos poliisin työ olisi täysin tarkkaa, tämä poistaisi vaaran, vaikka pommeja olisi toisaallakin. Valitettavasti täydellisyyteen hyvin harvoin päästään. Kun mietitään, että räjäyttäjiä on useita, ja pommeja vielä enemmän, alkaa tilanne olemaan siinä pisteessä, että tehokkainta olisi katkaista koko maan matkapuhelinyhteydet, ja jättää kaikki suomalaisten liki 7 miljoonaa matkapuhelinta mykäksi. Tämä aiheuttaisi todennäköisesti suuren kokoluokan paniikin ja kaaoksen.

Mikäli asia jäi epäselväksi, pähkinänkuoressa en usko että tukiasemien estämisellä voidaan voittaa enemmän kuin hävitä. Tässä esittämäni skenaario on hyvin pelkistetty, eikä ota huomioon sitä, että pommeihin voidaan asentaa myös toissijaisia räjäytysmekanismeja. Jos itse haluaisin jotain räjäyttää tällä lailla, harkitsisin enemmänkin kuolleen miehen kytkimen tapaista ratkaisua, jossa pommille pitää soittaa esim. 30 minuutin välein, jotta se ei räjähdä. Tällöin poliisin hätiköidyt tukiasemien tukkimiset saattaisivat vain pahentaa tilannetta.

On selvää, että näen asian maallikon silmin ja poliisilta löytyy tietotaitoa enemmän tällaisen asian pohdiskeluun, mutta jos oikeuksia käytetään hätiköidysti – kuten voi käydä, kun todellinen kriisitilanne on päällä – alkavat vahingot käydä hyötyjä suuremmiksi.

Poliisin tukiasemien sulkemisoikeutta parempana vaihtoehtona – vaikkeivat ne toisiaan poissulkevia olekaan – näen laajemman tiedustelutoiminnan ja sitä kautta ennen kaikkea tällaisten tilanteiden ennaltaehkäisyn.

Yleensä Suomi nähdään eräänlaisena lintukotona, ja tätä kuvaa on hyvä pitää yllä – ei keinotekoisesti – vaan todellista turvallisuutta valvomalla ja tarvittaessa sen palauttamista kaikin keinoin. Se on poliisin tehtävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.