Androidista Googlen käyttöjärjestelmä miniläppäreille?

IT-viikko uutisoi tänään VentureBeatin tekemästä sovitustyöstä, jolla Googlen Android-mobiilikäyttöjärjestelmä saatiin rullaamaan Asuksen Eee:ssä. Jutussa mainitaan myös, että koodiin on lisätty käytösmalli niinkutsutuille MID-laitteille (Mobile Internet Device), joten Google saattaa julkaista Androidin käytettäväksi myös mobiilikannettavilla.

Tämä saattaa olla pitkään huhuttu GoOS, Googlen tekemä käyttöjärjestelmä, ja sitä uumoillaan tietokoneisiin käyttöön jo vuonna 2010 – siis samaan aikaan kuin Windows 7:aa. Tosin Androidia tuskin koskaan markkinoidaan pelkästään käyttöön, vaan se tulee Googlen kavereiden miniläppäreiden mukana.

Androidhan on Linux-pohjainen – siinä on Linux-kernel. Se ei kuitenkaan sellaisenaan sovellu oikein normaaliin työpöytäkäyttöön, sillä Androidin käyttöliittymä toimii framebufferin päällä, eikä siis tavanomaisen X:n päällä. Näin tehojen hyödyntäminenkin jää vähiin, kun framebuffer ei pysty sellaisenaan näytönohjaimen kykyjä juuri hyödyntämään.

Google haluaa tällä tavoin luultavasti hakea Applen kaltaista vendor lock-in -asemaa, jolloin se voisi keskittää kaikkien ohjelmien jakelun Android Markettiinsa, joka ei kuulu avoimen lähdekoodin Android-versioon. Tällöin kehittäjät joutuisivat tekemään juuri Googlen speksien mukaisia ohjelmia, ja Google pitäisi kaikki narut käsissään. Edellämainittu tilanne vaan ei ole hyvästä.

Toivoa sopii, että Androidin MID-versioon onnistutaan ujuttamaan kiinteänä osana jonkinlainen X-palvelin, jotta ohjelmia voitaisiin kääntää sille normaalien GNU-työkalujen avulla. Mutta Google on rahanahne firma, joten pelkään pahoin, että edellisessä kappaleessa mainittu skenaario on enemmän kuin todennäköinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.