Yhdysvallat ja ”fair use”

Yhdysvalloissa on käytössä suomalaista siteerausoikeutta vastaava ”fair use”-oikeus, jonka mukaan tietyissä tilanteissa, tarpeellisuus punnittuna, tekijänoikeuksien alaista materiaalia voidaan käyttää kysymättä tekijänoikeuksien omistajalta lupaa.

Kuitenkin Universal-levy-yhtiö vetoaa DMCA:han kovin kummin perustein IT-viikon uutisen mukaan:

Universal kuitenkin totesi perjantaina oikeudessa, että videopalveluille jätettävissä poistovaatimuksissa ei tarvitse miettiä, ovatko videot ”reilun käytön” suojeluksessa.

Tässä siis lapsi oli tanssinut kyseisen yhtiön artistin biisin tahtiin jopa 29 sekunnin ajan, eli kyseessä on selkeästi lain tarkoittama reilu käyttö, ja lapsen äiti yhdessä EFF:n kanssa veti jutun oikeuteen, jossa tuo Universalin loistoperustelu nähtiin.

Eli periaatteessa Universalin maailmassa jos tekisin Youtube-videon, jossa näkyy tai kuuluu mitä tahansa jonkun tekijänoikeuden alaista, se voidaan vaatia poistettavaksi koska ”ei tarvitse miettiä”. Odotan, koska ©-holderit ainoalle Youtube-videolleni poistattavat sen, onhan kyseessä törkeä ja anteeksiantamaton siteeraus:

Mutta ehkä tässä maailmassa on vielä hiukan toivoa, eikä edes yhdysvaltalainen oikeus näe Universalin toiminnassa mitään järkeä.

1 thought on “Yhdysvallat ja ”fair use””

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.