Nokia 5800 XpressMusic – First Impressions

Sain eilen käteeni uutuuttaankiiltävän Nokia 5800:n, ja viimeisen vuorokauden aikana olen ehtinyt leikkiä sillä ja tutkia, mitä tuo yllättävän paksu kalikka pitää sisällään.

Toisin kuin useissa nettiarvosteluissa mainitaan, ainakaan oman puhelimeni kosketusnäyttö ei ollut liian jämäkkä: toki nappuloita tarvitsee painaa (pelkkä hipaisu ei siis riitä), mutta puhelin reagoi vastaanotettuun kosketukseen värähtämällä, mikä melkeimpä luo illuusion siitä, että painettu painike olisi fyysisesti liikkunut.

Kännykkä myös tietää asentonsa, ja ruutu kääntyy joko vaaka- tai pystytasoon asennon mukaan. Tämän kanssa huomasin kuitenkin, että tarkkuutta vaaditaan: jos puhelin on kovin ”makuullaan”, alkaa anturin tarkkuus heittää rankasti, ja kuva heittelehtii suunnasta toiseen. Vaihto sinäänsä on nopea – alle sekunnin luokkaa.

Outoa on kuitenkin se, ettei kirjoitustapaa voi vaihtaa kääntämällä puhelinta. Olisi vähintäänkin loogista, että täydestä QWERTY-näppäimistöstä vaihdettaisiin mini-QWERTY:yyn kun puhelin nostetaan pystyyn. Näin ei kuitenkaan käy, vaan jos käytän QWERTY:ä, joka siis ei mahdu kuin vaakatasossa olevalle ruudulle, ja käännän puhelimen, näppäimistö on ja pysyy paikallaan. Muiden asettelujen kanssa tätä ongelmaa ei ole, sillä ne voivat näkyä yhtälailla molemmissa suunnissa.

Suunnantunnistuksesta vielä sen verran että Nokia ei jostain syystä ole ilmeisesti saanut mukaan karttaohjelmaa, joka toimisi molemminpäin: nyt on hieman outoa, kun navigointi on pakko tehdä pystytasossa.

Näppäinlukko on nerokas: puhelimen kyljessä on liukukytkin, josta näppäinlukon saa päälle ja pois. Ihme ettei tätä ole käytetty jo aikaisemmissa ei-kosketusnäytöllisissä puhelimissa. Puhelimessa on myös automaattinen näppäinlukko oletuksena päällä, ja hyvä niin.

Kamera on hyvä, joskin salaman kanssa kuvattaessa kuvista tulee usein sumeampia kuin ilman salamaa. Kuviin saa lisättyä GPS-koordinaatit, ja erikoistehosteissa ja kuvausasetuksissa löytyy lähes yhtä paljon kuin tavallisessa digikamerassa. Kuvat ovat kuitenkin yllättävän hyviä kännykkäkameralla otetuiksi:


Tällä hetkellä Nokian 5800 XpressMusic lienee paras kännykkä, jonka kolmellasadalla voi saada.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.