Intel myymään rampautettuja prosessoreita, täysi teho lisämaksusta

Engadget uutisoi eilen erään lukijansa ostoksillaan tekemästä havainnosta: Intelin uuteen Pentium G6951 -suorittimeen hankittava laajennuskortti.

Intelin Upgrade Service -verkkosivuilta
voi ladata ohjelman, johon ostetun
PIN-koodin voi syöttää, ja saada
suorittimestaan kaiken tehon irti.

Tällä 50 taalan (vajaan 40 euron) kartonginpalalla ja Intelin verkkosivuilta ladattavalla Windows 7 -sovelluksella saa käyttöönsä koko suorittimen suorituskyvyn. Mitään laitteistomuutoksia siis ei tehdä, vaan suoritin on pakasta vedettynä rampautettu, ja vain tämä lisämaksu vapauttaa suorittimen toimimaan täydellisesti.

Vaikka idea olemassaolevista, mutta vain rahalla käyttöönotettavista toiminnoista ei olekaan uudenuusi, on Intel keksinyt varsin häiritsevän paikan käyttää sitä.

Ei ole mitään teknistä syytä tehdä näin: valmistuskustannukset ovat Intelille samat joka tapauksessa. Tämä kuitenkin saattaa olla eräänlainen pilotti: jatkossa saatamme nähdä suorittimia, joissa on ”ilmaiseksi” käytettävissä vain yksi ydin neljästä ja sekin vain keinotekoisesti hidastetulla ja pienellä välimuistilla ja seteleitä saa lyödä pöytään joka ytimestä erikseen.

Bisnesmallina tämä on vallan mahtava, sillä rahaa tulee kun kuluttajat haluavat käyttää koko suoritintaan. Kuluttajan kannalta tässä taas ei ole mitään hyvää, vaikka Intel varmasti voisikin perustella tämän jollain ”maksat vain siitä mitä tarvitset” -logiikalla, mikä ei varmasti pidä paikkaansa.

Onneksi Internetissä tästä on syntymässä hiljalleen melkoinen paskamyrsky, ja Intel saa varmasti osansa. Yleensä kyllä rahanahneus menee kaiken edelle, ja onhan se totta ettei Intelin tarkoitus olekaan tehdä kuluttajia, vaan osakkeenomistajia, tyytyväiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.