Raspberry Pi -Debian jaossa

Raspia saadaan vielä hetki
odottaa, mutta sen (erästä)
käyttöjärjestelmää ei enää
tarvitse.

Kuva: Raspberry Pi -logo/
Raspberry Pi Foundation

Ultraedullisen tietokoneen Raspberry Pin (haluat ehkä lukea aiemmat postaukseni aiheesta) maanantaina valmistuva ensimmäinen 10 000 laitteen erä alkaa olla hyvin lähellä myyntiin tuloaan, ja ilmassa on (vertauskuvallisesti) paljon sähköä monien haaveillessa Raspilla leikkimään pääsemisestä.

Odotusta lievittämään voi kuitenkin jo nyt ladata Debian-levykuvan. Säätiön blogissa kuitenkin toivotaan, että lataukset tehtäisiin ensisijaisesti BitTorrentilla palvelimen kaistan säästämiseksi:

Because we anticipate an awful lot of download traffic, we’re having to
limit the number of direct HTTP downloads which are available so our
shiny new server doesn’t fall over under the strain. We would strongly
encourage you to torrent the images instead.

Nyt siis seedboksit tulille ja lataamaan!

Lienee sanomattakin selvää, että latasin tuon levykuvan heti bongattuani blogipostauksen, enkä totisesti ollut ainoa. Kirjoitushetkellä torrentin seurantapalvelin ilmoittaa määriksi 153 lataajaa ja 1835 jakajaa. Jakajien määrä kasvaa tasaisesti, ja hyvä niin.

Mitä levykuvalla sitten voi tehdä? Ei vielä mitään (ellei satu omistamaan yhteensopivaa ARM-suorittimellista laitetta jolla kuvaa ajaa), mutta on toki hyvä, että saatavuus on julkaisuhetkellä todennäköisesti tuhansien jakajien avulla taattu.

Kun Raspberry Pi sitten luukusta kolahtaa, levykuva kirjoitetaan vähintään 2Gt muistikortille, kortti sisään ja virrat päälle. Tämän pitäisi riittää. Blogipostauksessa kerrotaan kuitenkin, että nyt jakoon laitettu Debian ei kuitenkaan ole se ”virallinen” käyttöjärjestelmä, ja säätiön tarkoituksena on julkaista muitakin distribuutioita myöhemmin. Itse tosin odotan nimenomaan Debianin kanssa Raspberry Pillä leikkimistä. Toivottavasti odottaa ei tarvitse enää kauaa.

Jo hyvin ennen itse laitteen julkaisua monet kiinnostuneet ovat ladanneet
käyttöjärjestelmän laitteelleen. Jakajia siis riittää, mikä on hyvä asia.
Kuva: Kuvakaappaus Vuze-ohjelman lataustiedoista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.