Valmiina, paikoillanne…

Huomenaamulla se tapah-
tuu, joten kellot valmiiksi.
Kuva: Gnu2000: Alarm Clock
Redux
. CC BY-NC 2.0

Raspberry Pi -säätiön blogissa ilmoitettiin eilen odotetun ultraedullisen tietokoneen julkaisuajankohta:

The Raspberry Pi Foundation will be making a big (and very positive) announcement that just might interest you at 0600h GMT on Wednesday 29 February 2012. Come to www.raspberrypi.org to find out what’s going on.

Suomeksi siis huomenna klo 8.001 kannattaa olla tietokoneensa äärellä – viime aikoina kutinani siitä, että ensimmäisen 10 000 laitteen erä katoaa minuuteissa, on vain vahvistunut.

Ei kuitenkaan kannata hakata F5:sta raspberrypi.org:n sivulla, sillä tämä ruuhkauttaa palvelimen. Säätiö tweettasi asiasta eilen:

Guys – can you please stop hitting F5 on our website quite so often? You’re bringing the server to its knees.

Sen sijaan kannattaa seurata vaikkapa juuri Twitteriä, tai ottaa kohteeksi eri letkun päässä oleva virallinen verkkokauppa, johon laite kuitenkin tulee myyntiin.

Jos huomenna käy hyvä munkki, ja saa etuoikeuden ostaa laitteen ensimmäisestä erästä, kannattaa muistaa, että itse laitteella ei vielä tee mitään. Käyttääkseen myyntiin tulevaa Raspberry Pin B-mallia tarvitsee lisäksi:

  • vähintään 700mA@5V ulos antavan microUSB-virtalähteen (esim. kännykänlaturi)2
  • SD-muistikortin (julkaistu Debian vaatii vähintään 2Gt muistikortin)
  • Komposiitti- tai HDMI 1.4 -kaapelin sekä yhteensopivan näyttölaitteen.

Näiden lisäksi esimerkiksi verkkojohto3 ja USB-hubi voivat tulla tarpeeseen. Osan tarvikkeista voi ostaa Raspberry Pi -verkkokaupasta, mutta luonnollisesti myös kikanttien tarvikkeet käyvät yhtälailla. Lisätietoa tarvikkeista ja asennuksesta on Embedded Linux Wikissä.

* * *

Ajankohta on suomalaisittain hieman inhottava: monien työ- tai koulupäivä alkaa juuri klo 8.00, eikä tällöin verkkokaupan pommittaminen onnistu. En halua kannustaa lintsaamaan töistä tai koulusta, mutta kyllä tämä on sen magnitudin tapahtuma että kannattaa lintsata töistä tai koulusta. Onneksi minulla ei ole parempaa tekemistä huomisaamuna, joten kahvinkeitin (esitelty erään postaukseni lopulla) napsahtaa tulille heti aamusta.

1) Aika on Suomen aikaa, ts. Itä-Euroopan aikaa, ts. Eastern Europe Time ts. EET.
2) Käytännössä normaali tietokoneen USB-portti ei käy, koska liittimen läpi ei mene dataa; Raspi ei pysty pyytämään lisää virtaa isäntätietokoneelta. Jotkin omalla virtalähteellä toimivat USB-keskittimet voivat toimia. 
3) Vanhemmat kaapelit käyvät, sillä laitteessa on 100Mbps-portti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.