Jäitkö ilman Raspia? Toimi näin

Raspberry Pin hankkiminen on
vaikeaa, mutta pikkuhiljaa asiat
alkavat selventyä.

Kuva: Raspberry Pi -logo/ Raspberry
Pi Foundation

Raspberry Pi julkaistiin karkauspäivänä, mutta monet asiat menivät pieleen. Käsittelen julkaisun onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoituksessani RPi:n julkaisukaaos. Lisäksi saatat haluta lukea muut aiemmat kirjoitukseni laitetta koskien.

Moni Raspberry Pista haaveillut jäi nuolemaan näppejään julkaisupäivänä, mutta onneksi kaikki toivo ei ole menetetty. Olen kerännyt tähän kirjoitukseeni erinäisiä tiedonmurusia siitä, mistä, miten ja milloin voi yrittää itselleen oman lelunsa saada.

Malttamattomia varten ohjeeni laitteen hankkimiseen tiivistettynä kuuluu näin:

  1. Ilmoita kiinnostuksestasi RS Componentsin tuotesivulla tai Premier Farnell/ element14:n tuotesivulla.
  2. RS Components aloittanee listan purkamisen ensi viikolla, Farnellin aikataulu on avoin RS Componentsikaan ei ilmeisesti ole aloittanut toimituksia kirjoitushetkellä (14.3.), johtuen RPi:n valmistuksessa ilmenneestä ongelmasta. Farnellin tilanteesta alkaa tihkua uutta tietoa, kts. päivitetyt tiedot postauksen lopusta. Seuraa sähköpostiasi.
  3. Seuraa lisäksi Raspberry Pi -säätiön tiedotteita heidän verkkosivustollaan.
  4. Älä osta esim. Ebayssä riistohintaan myynnissä olevaa kamaa, saatat tulla pahimmassa tapauksessa huijatuksi.
  5. Elämä ei ole koskaan yksinkertaista, eikä RPi-tilaus tee siihen poikkeusta. Selvitän asiaa alla, joten harkitse tämän postauksen lukemisen jatkamista.

Päivitetty 19.3. klo 18:35, päivitetyt tiedot postauksen lopussa.


Laitteita jakelevat virallisesti Premier Farnell/ element14 ja RS Components. Molempien firmojen Raspberry Pi -sivulla voi tällä hetkellä vain ilmoittaa kiinnostuksensa tuotetta kohtaan, mutta ainakin RS Components kertoi lehdistötiedotteessaan myyvänsä laitteita first-come-first-served -periaatteella ilmoittautuneille ensi viikolla. Aikataulu RS:n osalta on myös avoin, kts. päivitykset sivun lopussa.

Farnell Suomen verkkosivuilla kerrotaan, että he eivät myy yksityisasiakkaille, vaan ostoaikeissaan tulisi kääntyä jälleenmyyjien puoleen. Tiedustelin asiaa heiltä, ja sain seuraavanlaista infoa1:

Yleensä Farnell ei myy yksityisille henkilöille tässä olemme tehneet nyt poikkeuksen. Saimme tiedon vasta soittosi jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä emme pysty ottamaan uusia ennakkotilauksia, mutta nettisivullamme tai alla olevasta linkistä voit rekisteröidä kiinnostuksesi ja sen perusteella lähetämme lisätietoja saatavuudesta.

Hieman myöhemmin sähköpostiini kolahti toinen vastaus samaan kyselyyni:

Normaalisti emme myy tuotteitamme yksityishenkilöille Suomessa,
johtuen mm. siitä että meillä ei ole mahdollisuutta toistaiseksi luottokorttilaskutukseen.

Rasberry Pi:n osalta kuitenkin järjestämme tilauksen ennakkomaksumahdollisuuden.

Seuraavien erien toimitusajasta emme ole vielä saaneet tietoa.

Kannattaa rekisteröidä kiinnostuksensa
pysyäkseen ajan tasalla. Esimerkiksi
Farnellin sivustolla ilmoittautuminen käy
helposti.

Kuva: Kuvakaappaus Farnellin RPi-tuotesi-
vusta.

Ilmeisesti siis Farnell Suomella olisi jotenkin Farnellin yleisestä toiminnasta poikkeava tilausmenettely, johon liittyy ennakkomaksu. Pyysin asiasta selvennystä, ja päivitän tätä kirjoitusta, kun lisätietoa tulee saataville. Tällä hetkellä nähdäkseni varminta on kuitenkin ilmaista kiinnostuksensa Farnellin Raspberry Pi -sivulla.

Tiedustelin lisäksi laitteen saatavuutta eräältä Farnell Suomen jälleenmyyjäliikkeelta, K-S Elektroniikalta. He kertoivat, etteivät tällä hetkellä kykene toimittamaan laitetta. Tiedustellen2 asiaa ensi viikolla muistakin paikoista, ja päivitän tätä kirjoitusta sen mukaan. En tiedustellut asiaa, koska ilmeisestikin tukkuri hoitaa asiaa nyt itse.

Joka tapauksessa maltti on tässäkin asiassa valttia: nettihuutokaupoissa myydään Raspeja kovaan hintaan, ja monet ovat moiseen langenneet. Tällaisiin paniikkiostoksiin ei kuitenkaan ole tarvetta, sillä säätiö on vakuuttanut, että kaikki halukkaat kyllä laitteensa ennen pitkää saavat. Ostaminen muualta kuin Farnellilta tai RS Componentsilta (jälleenmyyjineen) onkin lähinnä rahanhukkaa. Lisäksi huijatuksi tulemisen riski on melkoinen.

Monet asiat ovat näemmä epäselviä vielä jälleenmyyjillekin. Nyt onkin olennaista seurata niin Farnellin, RS Componentsin kuin ennen kaikkea Raspberry Pi -säätiön tiedottamista, ja toimia niiden mukaan.

Päivitys 4.3. klo 12:30: Sekä RS Componentsilla että Farnellilla on nyt usein kysytyt kysymykset -sivunsa, jotka antavat paljon kaivattua lisävaloa asioihin. Tämän lisäksi RS Components lähetti viime yönä viestin, joka vahvisti rekisteröitymiseni kiinnostuneeksi.

Päivitys 6.3. klo 17:30: Farnellin uudesta FAQ-kysymyksestä voisi saada sellaisen kuvan, että nyt rekisteröityville ostomahdollisuus aukeaa touko-kesäkuussa (korostus omani):

Q: I got an email from Farnell element14 stating that my delivery
date for the Raspberry Pi I ordered is now into May or June, is this
correct?

A: Sorry! We updated the data in our system so that new
customers placing their pre-order would be advised of the delivery date
at the end of May or beginning of June
.  If you originally had an
estimated delivery date in March or April, your delivery estimate is
still as per the original communication.

Lisäksi Farnell Suomelta soitettiin minulle, ja kerrottiin Raspberry Pin verottomaksi myyntihinnaksi 27,07 euroa. Toimitusmaksu on 11 euroa, ja alveineen kokonaishinnaksi tulee 46,83 euroa. Maksu tapahtuu kuulemma sitten kun he saavat tuotetta varastoon, mitään aikaa tälle he eivät osanneet kertoa.

Päivitys 14.3. klo 13:15: Raspberry Pi -säätiö kertoi eilen, että sekä RS että Farnell ovat yksinkertaistaneet hinnoittelujaan. Hinnat Suomeen:

  • Premier Farnell/element14: 32,70 GBP3 (39,31 €), sis. toimituksen ja alv:n4.
  • RS Components: 31,86 GBP (38,30 €), sis. toimituksen ja alv:n.

Farnell tähdentää FAQ:ssaan, että mikäli ovat ehtineet luvata laitteen edullisemmalla hinnalla, se myös myydään siihen hintaan. Jos aiemmin luvattu hinta oli kalliimpi, myydään tällä uudella hinnalla. Kumpikaan muutos ei vaadi asiakkaalta toimenpiteitä.

On kuitenkin epäselvää, aikooko myös Farnell Suomi myydä minulle lupaamansa laitteen tuohon edullisempaan hintaan – he ilmoittivat minulle myyntihinnaksi 46,83 euroa (alveineen ja posteineen).

Myös maksutapaan on saatu selvennystä: maksu tapahtuu luottokortilla tai PayPalilla. PayPalin käyttö Farnellin osalta ei ole aivan varmaa, mutta rohkenisin veikata sen puolesta.

Päivitys 19.3. klo 18:35: Farnell/element14 ilmoitti sähköpostitse, että laitteen toimitus minulle onnistuu ”jo” toukokuun lopussa:

Congratulations – Farnell element14 will deliver your Pi to you around end of May.


1) Viestissä puhutaan soittamisesta, vaikken missään vaiheessa ole heille soittanut.
2) Eli ”todennäköisesti tiedustelen”. Uskoakseni tiedustella-verbi taipuu noin, vaikka nopea Facebook-kysely ei tuottanut konsensusta. Kuten aina, kirjoitusvirheistä voi kertoa kommenteissa.
3) GBP=Ison-Britannian puntaa, muunnettu euroiksi kurssilla 1 GBP=1,202 EUR.
4) Arvonlisävero on sikäläinen, 20 %. Käsittääkseni EU-alueella maidenvälisessä kuluttajakaupassa arvonlisäveroa kannetaan myyntimaan mukaan. Tullia EU:n sisäisissä ostoissa ei ole.

1 thought on “Jäitkö ilman Raspia? Toimi näin”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.