TPB myös Soneran ja DNA:n estolistoille, kostoksi kierto-ohjeita

Oi­keus mää­rä­si So­ne­ran ja DNA:n liit­ty­mään Eli­san seu­rak­si ope­raat­to­rei­hin, jois­ta on The Pi­rate Bay­hin pää­sy kiel­let­ty – teo­rias­sa. Käy­tän­nös­sä es­toa ei ole vie­lä edes to­teu­tet­tu, ja to­teu­tu­es­saan­kin se oli­si help­po kier­tää.
Kuva: The Pirate Bay -logo/ The Pirate Bay

IT-viikko uutisoi tänään, että Helsingin käräjäoikeus on määrännyt myös Internet-operaattorit DNA:n ja Soneran estämään asiakkaidensa pääsy The Pirate Bay -sivustoon TTVK:n käskystä. Yllätyshän tämä ei ollut, sillä jo Elisan tuomion aikoihin viime vuoden lokakuussa TTVK uhosi lähtevänsä muiden operaattorien kimppuun.

Toistaiseksi operaattorit eivät ilmeisesti ole ryhtyneet estotoimenpiteisiin, mutta voisi kuvitella, että käyttöön tulisi aika lailla Elisan nykyisen virityksen kanssa identtinen estomenetelmä.

Etukäteisvastauksena siihen, miten The Pirate Bay -esto kierretään DNA:n tai Soneran liittymistä, ja toisaalta myös päivityksenä Elisa-eston kierto-ohjeeseen kerron tässä muutamia keinoja.

Todettakoon kuitenkin, että ymmärrykseni mukaan kielto tarjota ohjeita tehokkaan teknisen suojaustoimenpiteen kiertämiseksi koskee ainoastaan teoksien sisältämiä suojia, eikä siis ole laitonta puhua, miten tällainen sensuurityyppinen esto kierretään. Jos on, niin sitten raastuvassa tavataan. Tai jotain.

Tuntematta tapoja, jolla DNA ja Sonera tulevat TPB:n estämään, on hankalaa antaa täysin sataprosenttisen toimivia ohjeita. Jos jokin ohje ei toimi, tai mielessäsi on jokin toinen idea, antaa tulla palautetta kommenteissa.

1. Vanhalla niksillä: thepiratebay.ee

Kerroin Elisan estojen tullessa käyttöön, että eston voi ohittaa käyttämällä thepiratebay.ee -proxyä. Osoite latautui Elisan liittymästäni ainakin kirjoitushetkellä. Muitakin vaihtoehto-osoitteita toki löytyy.

2. Uudella IP:llä: 194.71.107.81

The Pirate Bayllä on käytössään runsaasti IP-osoitteita, joista erään he ovat ottaneet käyttöön juuri tämän takia. IP-osoitetta 194.71.107.81 ei ainakaan Elisan listalta löydy.

Osoitteeseen voi selata joko suoraan, tai käyttää jotakin nimipalvelinta, joka palauttaa joko tuon tai jonkin muun estämättäolevan osoitteen, kuten vaikkapa 194.71.107.50:n.

Pienellä vaivalla IP-osoitteen voi naputella vastaamaan thepiratebay.se -sivuston nimeä lisäämällä tietokoneensa hosts-tiedostoon (/etc/hosts tai C:Windowssystem32driversetchosts) rivin:

194.71.107.81 thepiratebay.org www.thepiratebay.org thepiratebay.se www.thepiratebay.se

Itselläni on tuo rivi verkkoni DNS-palvelimen hostsissa, jolloin osoitteet toimivat automaattisesti kaikilla verkkoon kytketyillä koneilla.

Päivitys 31.7.: Soneran listalta .81-osoite löytyy, sen sijaan mainitsemani vaihtoehto-osoite 194.71.107.50 pitäisi toimia.

3. Magnet-linkkejä Googlesta metsästämällä

Monet BitTorrent-ohjelmat toimivat myös pelkillä Magnet-linkeillä. Näitä linkkejä voi hakea esimerkiksi Google-hakusanoilla »site:thepiratebay.se ”info hash” hakutermi». Sopivasta Google-tuloksesta sitten kopioidaan tuo ”Info Hash:” -tekstiä seuraava kirjain- ja numeroröykkiö ja syötetään latausohjelmassa sille sopivaan kenttään.

4. Toista sivustoa käyttäen

The Pirate Bay ei ole ainoa Internetin BitTorrent-hakukone, toisin kuin voisi median ja TO-mafian toimien perusteella kuvitella. Muita suosittuja hakukoneita ovat IsoHunt ja suomalainen Torrentz.eu. Englanninkielisessä Wikipediassa on artikkeli, jossa eri BitTorrent-sivustoja vertaillaan tarkemmin.

* * *
Eston kiertäminen ei siis ole mitenkään erityisen vaikeaa, enkä tässä edes maininnut kuin kourallisen erilaisia kiertotapoja. Tekijänoikeusmafian eri jäsenten, mutta erityisesti TTVK:n, olisikin aika herätä ja tajuta, että tämä taistelu The Pirate Baytä vastaan on hävitty jo.
Maailmalla uutisoidaan (ExtremeTech), että The Pirate Bay on ottanut käyttöön myös oman IPv6-osoiteavaruuden, joten tulevaisuudessa estäminen tulee olemaan entistä vaikeampaa.

Muokattu 31.7.: Tarkistettu tietoja Soneran tiedotetta vasten, ja päivitetty artikkelia.

2 thoughts on “TPB myös Soneran ja DNA:n estolistoille, kostoksi kierto-ohjeita”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.