Olen menettänyt toivoni

Kirjoitin jokunen kuukausi sitten siitä, kuinka Yhdysvalloissa käytössä oleva Digital Millenium Copyright Act eli DMCA on kuluttajan riiston huippuunsa vievä tekijänoikeuslainsäädäntö:

— jos tekisin Youtube-videon, jossa näkyy tai kuuluu mitä tahansa jonkun tekijänoikeuden alaista, se voidaan vaatia poistettavaksi koska ”ei tarvitse miettiä”. Odotan, koska ©-holderit ainoalle Youtube-videolleni poistattavat sen, onhan kyseessä törkeä ja anteeksiantamaton siteeraus. — Mutta ehkä tässä maailmassa on vielä hiukan toivoa –.

Odotukseni on nyt päättynyt ja videoni on poistettu YouTubesta tekijänoikeusrikkomuksena. Kyseessähän oli massiivinen yhden lyhyen kohtauksen sisältävä pätkä elokuvasta The Simpsons Movie, jossa The Comic Book Guy (Sarjakuvahemmo) lausuu jotain niin koskettavaa että tällaisella nörtti-friikillä tulee tippa linssiin: I’ve spent my entire life doing nothing but collecting comic books. And now, there’s only time to say: …Life well spent!

Pituuttahan pätkällä oli ehkä reilut kymmenen sekuntia, joten tämä nyt varmasti oli suoranaista tekijän riistoa ja suorastaan työn pilkkaa. En voi ymmärtää miten Twentieth Century Fox Film Corporation perustelisi väitteensä siitä, ettei tuo sovi fair use:n piiriin, mutta valitettavasti minulla ei ole tarpeeksi resursseja lähteä asiaa eteenpäin ajamaan.

Yritän löytää jostain hyvän suomalaisen videopalvelusivuston, jossa tuollainen video saisi olla turvassa Suomen lainsäädännön alla, mutta sitä odoteltaessa joudun vain masentuneena katsomaan, kuinka rahanahneudella ei ole mitään rajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.