Sähköisen äänestyksen vaarallisuus

IT-viikko uutisoi perjantaina, että sähköinen äänestys on ollut vilkasta niillä paikkakunnilla joissa pilottikokeilu järjestettiin. Henkilökohtaisesti en tällaiseen järjestelmään luota alkuunkaan.

Lippuäänestyksessä ei voida – ilman valtavaa salaliittoa – hävittää tai lisätä ääniä, saatika sitten muuttaa lipuissa jo olevia ääniä. Valitettavasti tämä on mahdollista ja jopa todennäköistä sähköisessä äänestyksessä.

1. Äänten hävittäminen/ lisääminen
Paperiäänestyksessä lippujen määrää voidaan lopuksi verrata äänestäneiden määrään, jolloin hävinnyt lippu voitaisiin huomata. Sähköisessä äänestyksessä se on mahdollista – sillä edellytyksellä että äänestäneitä ei kirjata paperille. Samat ehdot pätevät lisäämiselle.

2. Äänten muokkaaminen
Koska äänestäjä ei sähköisessä äänestyksessä voi mitenkään olla varma, meneekö hänen äänensä todella ”uurnaan” vai ei, on homma vähintäänkin epäilyttävää. Periaatteessa kone voitaisiin ohjelmoida rekisteröimään minkälaisia ääniä tahansa, riippumatta äänestäjien tahdosta. Tämä itseäni eniten huolestuttaa.

Sikäli mikäli sähköinen äänestäminen joskus rantautuu tänne peräkyläänkin, aion itse pitäytyä paperiäänestyksessä viimeiseen asti. Ja kun se ei ole mahdollista, lakkaan äänestämästä kokonaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.