Facebook 7 päivässä: Päivä 1

Kun vielä vajaa viikko on aikaa, ennen kuin puolustusvoimat vaatii minua ilmestymään Parolaan, on hyvä aika kehittää jotain kiinnostavaa. Tuumasta toimeen: Teema tälle viikolle on Facebook seitsemässä päivässä.

Käyttöehdot ja yksityisyydensuoja ovat usein olleet kritiikin kohteina, mutta nykyisellään ne ovat kuitenkin ihan hyväksyttävissä. Tärkeimpänä itse pidän sitä, että tili on mahdollista poistaa kokonaan, jos niin halutaan.

Rekisteröinti
Rekisteröityessä kysyttävät tiedot ovat yllättävän vähät, ja vastoin yleistä käytäntöä salasanaa ja sähköpostiosoitetta ei tarvitse toistaa. Tietenkin hieman huolettaa se, ettei salattua HTTPS-protokollaa tarjota tietojen antamiseen.

Rekisteröityminen on todella helppo ja nopea, ja mahtavaa on myös se, että rekisteröitymiseen ei kuulu mitään aktivointikoodin etsimistä sähköpostista.

Sivuston käytön aloittaminen
Heti kun tiedot ja (re)CAPTCHA on syötetty, ryhtyy Facebookin opastettu aloittaminen tarjota kavereita. Hämärää on se, mistä palvelu ehdotukset – ilman juurikaan mitään lähtötietoja – ottaa, mutta ilmeisesti listatut käyttäjät ovat joskus esim. koittaneet hakea minua tuolta.

Aloittamisen toisessa vaiheessa palvelu haluaa tietää, mitä koulua olen käynyt – kentät ovat lukiota, korkeakoulua ja yritystä varten.

Kolmas vaihe sitten tarjoaa taas kerran kaverilistaa, tai tarkemmin ottaen tuntemiani ihmisiä katsottavaksi läpi. Tässä käyttöliittymä voisi olla kehittyneempi, sillä pienoiskuvat ovat niin surkean pieniä, että jos ja kun en nimestä tunnista, ei kasvotunnistuskaan ole optio. Toivottavasti en kuitenkaan kovin montaa tuttua nimeä skipannut tuossa touhussa. Hauska yksityiskohta tuossa listassa on muuten se, että vaikka Facebook ilmeisestikin käyttää sisäisesti UTF-8 -koodausta, se käyttää nimien lyhentämiseen substr:n kaltaista funktiota, vaikka oikea valinta olisi mt_substr. PHP:tä tuntemattomat vaietkoon.

Kuvan siirrossa jokin meni ensimmäisellä kerralla pieleen ja koko lataus jumittui kesken. Toisella yrityksellä onnistuin ja Facebook kehotti kirjoittamaan jotakin. Todella hämärää. En kirjoittanut kiusallani mitään, ja pääsin jatkamaan.

Etusivu ensimmäistä kertaa
Heti ensisilmäyksellä näkee, ettei sivua ole suunniteltu Eee:n piskuista 800×480 -näyttöä silmälläpitäen. Jokseenkin outoa, kun kuitenkin Facebookista on olemassa mobiiliversiokin. Ja odottihan etusivulla Vahvista sähköpostisi -pyyntökin…

Koontaa: First Impressions
Verkkosivuja jokusen itsekin toteuttaneena olen varsin tietoinen, että tällaisissa yhteisöpalveluissa ensivaikutelma vaikuttaa hyvin paljon siihen, rekisteröityykö käyttäjä vai ei. Facebook onnistuu tässä hyvin, sillä rekisteröinti on helppo ja nopea.

Tiettyjä epäloogisuuksia tuskin voinee täysin karsia pois, ja pientä teknistäkin viilaamista sivustossa on. En kuitenkaan aio ainakaan tätä viikon tutustumistani Facebookkiin tänään jättää kesken. Katsotaan sitten, millaiset tunnelmat on huomenna, kun olen hieman päässyt sisäistämään itseäni tähän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.