Raspberry Pi -uutisia

CE-merk­ki löy­tyy lä­hes kai­kes­ta, mi­tä voi ku­vi­tel­la os­ta­van­sa; ei kui­ten­kaan vie­lä Rasp­berry Pis­ta.
Kuva: Riku Eskelinen, CC BY-SA 3.0

Raspberry Pi -projektin vaikeudet jatkuvat, ja laitteiden toimitukset loppukäyttäjille viivästyvät edelleen. Tällä kertaa syynä on se, että toisin kuin Raspberry Pi -säätiö alunperin ajatteli, tarvitaan myös lähinnä harrastajille myytäville, karuille ja kotelottomille Raspberry Pi:ille1 CE-merkintä. Säätiö kertoi asiasta blogissaan.

Toimitusten viivästymisen kestosta ei ollut kirjoitushetkellä tietoa, mutta blogikirjoituksen perusteella voisi viivästyksen olevan korkeintaan muutamien viikkojen luokkaa.


Hyviäkin uutisia laitteeseen liittyen on: ensinnäkin säätiö julkaisi tänään kuvia 2000 ensimmäisestä Iso-Britanniaan saapuneesta laitteesta. On hämmästyttävää nähdä, miten kompaktisti laitteet voidaan pakata. Blogin eräässä kuvatekstissä kehutaankin:

We’re really pleased they pack down so neatly
– one of the reasons we aimed for a footprint as small as possible was
to ensure shipping costs for schools and other institutions around the
world would be nice and low. You could outfit two classrooms with what’s
in this box alone.

Toinen, lähinnä itselleni hyvä uutinen on se, että Farnell UK lähestyi minua tänään sähköpostitse, ja tarjosi mahdollisuutta ennakkotilata Raspberry Pin.

Luonnollisesti käytin tilaisuuden hyväkseni: sähköpostissa ollutta linkkiä klikkaamalla päätyi ennakkotilaussivulle, johon yhteystiedot tuli syöttää. Samassa yhteydessä piti syöttää myös luottokorttitiedot, mikä on vähän vaarallista touhua yleensä. Varmistin kuitenkin, että SSL-suojaus sertifikaatteineen on kunnossa, ja syötin uhkarohkeasti päivittäisostoskäytössä olevan Visa Electron -korttini tiedot.

Korttia ei veloitettu vielä tässä vaiheessa, joten en tiedä, onnistuuko Electronilla maksaminen oikeasti – joissakin palveluissa se onnistuu ja joissakin ei. Lisäksi huomioitavaa on se, että joidenkin pankkien asiakkaiden tulee ottaa Internet-korttimaksut erikseen käyttöön verkkopankistaan. Nordean asiakkaana olen joutunut tämän käyttöönoton aiemmin jo tekemään.

Vaikka välillä tulee takaiskuja, etenee Raspberry Pi -projekti kuitenkin tasaisesti eteenpäin. Toivottavasti eteneminen jossain vaiheessa konkretisoituu minulle kopsahtavaksi Raspberry Piksi.

 * * *

PS. Tänään oli entisellä kotipaikkakunnallani, Orivedellä, kouluampumistapaus. Kenellekään ei ilmeisestikään onneksi käynyt pahemmin. On mielenkiintoista nähdä, missä vaiheessa media ja poliitikot osoittavat yksimielisesti Internetin syylliseksi koko juttuun. Kirjoitin aiheesta Kauhajoen kouluammunnan aikaan syksyllä 2008 (Mr. Internet ja sen syyllisyys Kauhajoen kouluammunnassa), ja allekirjoitan oman tekstini edelleen, ja erityisesti tämän:

Olen yleensäkin sitä mieltä, että seurausten poistaminen on tärkeää
jatkovahinkojen minimoimisen kannalta, mutta se syyn eliminoiminen on
sitäkin tärkeämpää. Näin ollen tälle ongelmalle pitäisi oikeasti tehdä
jotain. Ja tässä pieni tietoisku myös Isoille Pampuille® hallituksessa
ja muualla: Syy tässä ei ole Internet, eikä se tieto mitä sitä kautta
liikkuu. Todellinen syy on se, että opiskelijoiden tunteita ja
mielenterveyttä ei selvästikään tarkkailla tarpeeksi.

Ampuja on minun ikäiseni, enkä tiedä oliko hän varmasti opiskelija, mutta yhtä kaikki pitäisin aktiivisen tarkkailumekanismin kehittämistä kipeästi kaivattuna, jotta ei tarvitse koskaan puhua neljännestä kouluammuskelusta.

1) Haen tässä ”RPi-laitteille”-sanaa vastaavaa taivutusta. Se saattaisi olla tuo, Raspberry Piille, tai ehkä jopa Raspberry Peille. Oman ehdotuksen voi jättää kommentteihin.

2 thoughts on “Raspberry Pi -uutisia”

  1. @Rjfrt:
    Säätiö kertoo blogissaan, että säteilyn osalta raja-arvot alittunevat ilman koteloakin, mutta toki nähtäväksi se jää.

    Vaikeuksiahan projektilla on ollut, mutta uskon kyllä vahvasti, että jossain vaiheessa Raspberry Pi -laitteita voidaan alkaa koululaisille kaupata. Se, kuinka paljon ollaan myöhässä suunnitellusta julkaisusta (tänä syksynä), on sitten eri asia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.