Facebookin oman sp-osoitteen tyrkytys on huono idea

Face­book-säh­kö­pos­ti il­maan­tui var­kain pro­fii­li­si­vuil­le, ja muut osoit­teet ka­to­si­vat. En Tyk­kää [Peukku], vaik­ka muu­tos on­kin help­po ku­mo­ta.
Kuva: Openclipart

Facebook päätti yllättäen, että on kaikkien edun mukaista, että profiilisivuilla näytetään sähköpostiosoitteena ainoastaan palvelun oma @facebook.com -osoite. Muutos tehtiin matalalla profiililla, ja itse havahduin tilanteeseen lukemalla asiasta Iltalehti.fi:stä.

En usko, että suurtakaan vahinkoa useimmille ihmisille tapahtuisi, vaikka Facebook-palvelussa näytettäisiinkin vain Facebook-sähköposti – joillekin muutos on jopa parannus. Tässä muutoksessa – varsinkin kun se tehdään käyttäjiltä salaa – liittyy kuitenkin muutama epämukava seikka.

Kerron kirjoitukseni lopussa, miten Facebook-sähköpostiosoitteen voi piilottaa muutamalla klikkauksella. Sitä ennen avaan kuitenkin hieman, miksi itseäni muutos haittaa.

Nykyään, kun Facebookia käyttävät käytännössä kaikki, on siinä esiintyvistä tiedoista muodostunut eräänlainen Internet-käyntikortti. Kuten fyysisessäkin käyntikortissa, myös tässä on tärkeää, että tiedot ovat oikeat ja relevantit. Siksi en haluakaan, että ainoana sähköpostiosoitteenani pidetään Facebookin tarjoamaa palvelua, koska kuitenkin sähköpostiviestintäni tapahtuu toisilla osoitteilla. Samasta syystä en myöskään haluaisi, että Facebookissa puhelinnumerokseni tai postiosoitteekseni vaihtuisi jokin muu kuin se, jota oikeasti käytän.

Facebook-sähköpostiosoite on kylläkin kiva ekstra, samaan tapaan kuin Facebook-keskustelujen XMPP-yhteensopivuus. On kuitenkin oman palvelunsa yliarviointia väittää, että en tarvitsisi mitään muuta sähköpostia kuin Facebookin tarjoaman. Olisin mukisematta voinut hyväksyä sen, että osoite olisi lisätty nykyisten osoitteiden perään, mutta muiden osoitteiden piilottaminen tyrkyttääkseen omaa palveluaan on aika ilkeä veto.

Myöskään en ole erityisen vakuuttunut siitä, että Facebook-sähköpostiin lähetetyt viestit säilyisivät luottamuksellisina – sosiaalinen profilointi kuitenkin kuuluu olennaisena osana Facebookin bisnekseen. Varsinaisessa sähköpostissani käytän PGP-allekirjoitusta ja -salausta, mutta Facebookin palvelussa se ei ole mahdollista.

Loppujen lopuksi Facebook ampui itseään omaan jalkaan: jos Facebook-osoite oltaisiin lisätty muiden sähköpostiosoitteiden jatkoksi ja asiasta tiedotettu kunnolla, olisi muutos ollut helpompi niellä. Nyt se sai paljon negatiivista huomiota osakseen, ja monet piilottavat koko @facebook.com-osoitteen joko protestiksi, ”koska netti sanoi että tee niin” tai pitääkseen tuon Facebook-profiilin muotoisen sähköisen käyntikorttinsa tiedot oikeina. Kun Facebookin tarkoituksena tässä oli luultavastikin oman palvelun osuuden kasvattaminen kilpailijoiden (Googlen, Microsoftin ym.) kustannuksella, voidaan sanoa epäonnistumisen olleen paha – ellei jopa kohtalokas – isku Facebookin sähköpostinvaltausyritykselle.

Joojooeikiinnosta, miten saan @facebook.com -sähköpostin piilotettua?

Kannattaa ensin miettiä, haluaisiko sittenkin käyttää Facebookin sähköpostipalvelua – osoitteeseen lähetetyt viestit kerätään siististi muiden viestien ja keskustelujen kanssa samaan. Voikin olla järkevää vain tuoda muut sähköpostiosoitteet uudelleen näkyviin. Molemmin päin prosessi on samankaltainen.

En itse ole edelleenkään siirtynyt käyttämään Aikajanaa, joten oheisen ohjeen kuvat ovat ”klassisen” Facebook-profiilisivun mukaiset.

 1. En­sin oman pro­fii­lin Tie­dot au­ki…
  Kuva: Kuva­kaap­paus Face­bookista

  Siirry Facebookissa omalle profiilisivullesi. Siirry profiilin kohtaan Tiedot. Aikajanalla klikkaa perustietojen alla olevaa Tiedot-linkkiä.

 2. … sit­ten Yh­teys­tie­dois­ta Muok­kaa-va­lin­taan …
  Kuva: Kuva­kaap­paus Face­bookista

  Rullaa sivua alaspäin, kohtaan Yhteystiedot. Klikkaa otsikossa olevaa Muokkaa-linkkiä.

 3. … vaih­de­taan Face­book-osoi­te pois nä­ky­vis­tä ja van­hat näkyviin …Kuva: Kuva­kaap­paus Face­bookista

  Vaihda @facebook.com -osoitteen vieressä oleva näyttämisen valinta pudotusvalikosta asentoon Piilota profiilista. Samassa yhteydessä voit vaihtaa muut osoitteesi takaisin Näytä profiilissa -asentoon.

 4. … tal­len­ne­taan, ja sii­nä se.Kuva: Kuva­kaap­paus Face­bookista

  Tallenna muutokset sivun alalaidan Tallenna muutokset -painikkeella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.