itQ:n suhde (piilo)mainontaan

itQ-blo­gi­ni ei ole mi­nul­le kul­ta­kai­vos, ei­kä sen tar­vit­se­kaan ol­la. Kir­joi­tan mis­tä ha­luan, en sii­tä mis­tä mi­nul­le eh­kä jo­tain mak­set­tai­siin.

Kuva: Ku­va­kaap­paus itQ:n Google AdSense-tilin etu­si­vus­ta. Klik­kaa isom­mak­si.

Kuluttaja-asiamies antoi vast’ikään linjauksensa koskien blogeissa esiintyvää markkinointia ja sen tunnistettavuutta. Ohjeistuksessa painotetaan, että erityyppisten sponsorointien (esim. tuotelahjat, rahalliset kirjoituspalkkiot) pitää olla lukijalle selviä. Kuluttaja-asiamiehen linjaus on paikallaan; ei niinkään siksi, että piilomainostusongelmia nykyään juurikaan olisi, vaan siksi, että aiempaa selvää ohjeistusta asiaan ei ole. Nyt on.

Linjaus koskee lähinnä ammattiblogaajia ja muita puhtaasti kaupallisia blogeja. Minä ja itQ-blogini emme kuulu noihin kategorioihin: olen aina kirjoittanut omaksi ilokseni1, eikä blogi ole tuottanut minulle taloudellista hyötyä2. Vaikken ylimääräisiä tienestejä pistäisikään pahakseni, on nykytilanne suurimmaksi osaksi tietoinen ja haluamani valinta.

Tämä on sisarartikkeli itQ:n suhde Journalistin ohjeisiin -artikkelille.

”Mutta onhan tässä nytkin näitä mainoksia”, sanoisi mainosestoja käyttämätön lukijani. Totta, mainoksia on kyllä. Google-mainokset ovat olleet osa blogiani lähes koko sen olemassaoloajan. Mainostulot ovat kuitenkin melko mitättömät: tähän päivään mennessä mainosklikkaukset ovat ”tuottaneet” minulle 30 euroa 77 senttiä. Google maksaa mainosrahat sadan euron erissä, joten tällä tahdilla ensimmäinen šekki3 pamahtaa lapaan noin 14 vuoden päästä, vuonna 2027. Mainokset ovat blogissani enemmänkin hauska kokeilu kuin kovaa bisnestä.

Toistaiseksi mikään firma ei ole lähettänyt minulle hyvää hyvyyttään tuotelahjoja saatikka4 rahaa. Kerran−pari vuodessa saan kuitenkin sähköpostitse erilaisia ehdotuksia kirjoittaa rahaa vastaan jostain tuotteesta tai palvelusta, mieluiten positiiviseen sävyyn linkkien ja kuvien kera5. Vaikka Kuluttaja-asiamiehen mukaan moinen touhu olisikin sallittua (kunhan sponsorointi käy ilmi), olen moisesta aina kieltäytynyt: minulle on tärkeämpää voida seistä kirjoittamani takana, kuin tienata muutamia kymppejä copypastettamalla valmiita mainosfraaseja.

Jotkut kirjoitukseni toki ovat tiettyä tuotetta tai palvelua ylistäviä, esimerkiksi XBMC:stä tai Ovi Musiikista kertovat postaukseni. Noistakaan en ole kuitenkaan saanut keltään senttiäkään, vaan kehut ovat aidosti ansaittuja. Toki jos kirjoitukseni tuottaa jollekulle taloudellista hyötyä, saa minua muistaa rahallisesti6.

Ei siinä, että kieltäytyisin raha- tai tavaralahjoituksista, jos ne olisivat täysin vastikkeettomia7. Kumma kyllä, tuollaisia ”ota tästä uusin iPhone8, ei tarvitse kirjoittaa mitään, ellet halua” -viestejä ei sähköpostiini kolahtele.

Voisin kyllä harkita yhteistyötä esimerkiksi jonkin kotimaisen viihde-elektroniikkafirman9 kanssa siten, että kyseinen yritys antaisi minun aloitteestani kirjoituksen kohteena olevan vempeleen lainaksi (tai omaksi, mikä jottei). Vastineeksi yritys saisi nimensä näkyviin postaukseen, tyyliin ”kirjoitusta varten laitteen lainasi/lahjoitti Firma Oy”. Laitevalmistajien kanssa moinen diili ei onnistuisi, sillä heillä olisi varmasti vaatimuksia tekstin sisällön suhteen.

Niin tai näin, tarkoituksenani ei ole nyt tai koskaan10 kirjoittaa itQ:a työkseni tai edes sivubisneksenäni. Näin ollen voin luvata sinulle, arvoisa lukija, että blogini postaukset ovat omia mielipiteitäni, ja ne syntyvät omasta raivostani intohimostani IT:aa, sananvapautta, yksityisyyttä ja elämää kohtaan.

Otan toki mielelläni vastaan palautetta ja kirjoitusehdotuksia esimerkiksi sähköpostitse tai kommenteissa. Mielipiteeni eivät kuitenkaan muutu rahaa vastaan.


1) Tai päästelläkseni höyryjä.
2) Toiminta on ollut pikemminkin tappiollista, kun olen pyöräyttänyt parit kilpailut.
3) Joo joo, Google maksaa rahat tilisiirrolla. Mutta halusin päästä käyttämään hattuässää.
4) Google ja Voikko sanovat, että saatika on väärin.
5) Valmiit kuvat ja ”mainitse nämä” -luettelot ovat aina liitteenä.
6) Tai siis ei saa, sillä lahjoitusten pyytäminen ilman rahankeräyslupaa on laitonta.
7) Näin varmaankin saa Suomessakin sanoa, ilman että sitä pidetään lahjoitusten kerjäämisenä?
8) En kyllä ottaisi mitään iRoinaa edes ilmaiseksi.
9) Esim. Gigantin tai Verkkokauppa.com:in, mutta miksei myös jonkun muunkin. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä: markkinointi[ÄTmerkki]itq.fi .
10) Tai mistä sitä tietää, mutta ei nyt ainakaan näillä näkymin. Never say never ja niin poispäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.