Elisa Viihteen synkkä ja sumea tulevaisuus

TV-oh­jel­mien net­ti­tal­len­nuk­set ovat vaa­ras­sa. Yle sa­noo, et­tei sen ka­na­via saa tal­len­taa. Tal­len­nus­rii­ta­pu­ka­rien so­vin­to­kaan ei tuo käyt­tä­jäl­le kuin har­me­ja.

Ku­va: Ri­ku Es­ke­li­nen: Kau­ko – Vi­ri­tys­ku­va. c ba 3.0

Olen jo usean vuoden ajan ollut Elisa Viihde -asiakas, ja suhteemme Elisan kanssa on nähnyt jos jonkinlaista. Onpa aika ajoin sopimuksen irtisanominen ja jopa purku on käynyt mielessäni, tosin kilpailijan kelkkaan hyppääminen ei. Syy uskollisuudelleni löytyy palvelun käytön vapaudesta ja jopa Elisan avomielisyydestä asiakkaitaan kohtaan, varsinkin TV-tallenteiden kohdalla: katsominen ja koneelle lataus onnistuu Linuxilla ongelmitta, ja epävirallisista käyttöliittymistä saa puhua.

Ajat ovat kuitenkin kovat kaupalliselle TV:n etätallennukselle, sillä tekijänoikeusmafia ynnä TV-talot ovat huomanneet, että rahaa valuu heidän näppiensä ohi. Heidän näkemyksensä on, että TV-ohjelmia ei saa tallentaa asiakkaan puolesta, mikä tarkoittaisi nettitallennuspalvelujen olevan laittomia.

Palvelujen laittomana pitäminen ei ole uusi ajatus: Nyttemmin konkurssiin ajautunutta pelinavaaja TVKaistaa1 ja sen johtohenkilöitä vastaan on nostettu kovia syytteitä jo aikaa sitten. Elisakin on joutunut tekemään pieniä myönnytyksiä vuosien varrella turvatakseen Viihteen tulevaisuuden.

Tänä vuonna tallennesotku on kuitenkin saanut kaksi uutta, rajua käännettä. Nämä uhkaavat jo niitä mukavuusaspekteja, joiden takia jaksan Viihteestä 30 euroa kuussa2 maksaa.

Pienempi ongelmista: Ylen kanavia ei saa tallentaa

Kun Yleisradio aloitti kaikkien TV-kanaviensa HD-lähetykset, kertoi Elisa tuovansa uudet kanavat nettitallennuksen piiriin. Muut nettitallennusoperaattorit eivät tähän uskaltautuneet.

Digilelut.fi kertoi noin viikko sitten, että Yle ei salli minkään operaattorin tallentaa TV-ohjelmia. Kielto koskee sekä uusia HD-kanavia että niiden vanhoja SD-laatuisia sisaruksia.

Toistaiseksi Elisa ei kuitenkaan ole rajoittanut Ylen kanavien tallentamista tai tallenteiden katsomista millään tapaa. Myös Ylen HD-kanavien tallenteet ovat katsottavissa ja ladattavissa vapaasti; toisin kuin esim. MTV3 HD, jolta tallennetut ohjelmat näkyvät vain digiboksin kautta.

On epäselvää, miten ja milloin − jos milloinkaan − Elisa aikoo Viihde-palveluaan muuttaa vastaamaan Ylen vaatimuksia. Tiedustelin asiaa Elisan asiakaspalvelusta viikko sitten, mutten toistaiseksi ole saanut heiltä vastausta. Minkäänlaisia väliaikatietoja Elisa ei ole antanut myöskään asiakastiedotteen muodossa.

Se isompi ongelma: ”Nettitallennussovun” tuomat heikennykset

Tammikuussa Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tiedotteen, jonka mukaan nettitallennusoperaattorit, to-järjestöt ja mediatalot ovat päässeet sopuun ehdoista, joilla nettitallennusta voitaisiin pyörittää. Ehdotus vaatisi toteutuessaan muutoksia tekijänoikeuslakiin.

Kun ehdotuksen esittelyslaideja selaa läpi, käy selväksi, että Elisaa ja muita tallentajia on kyykytetty urakalla, ja ota-tai-jätä -mentaliteetti haisee matkojen päähän. Ehdotetut muutokset ovat kaikki asiakkaan kannalta silkkoja heikennyksiä:

 1. Operaattorit maksaisivat hyvitysmaksua tallentamisesta. Nettihuhujen mukaan tämä tarkoittaisi asiakkaalle viiden euron korotusta kuukausimaksuun.
 2. Tallenteiden säilytysaika rajattaisiin kahteen vuoteen. Esimerkiksi historiallisesti merkittävien uutistapahtumien arkistointi nettipalvelussa ei olisi enää mahdollista.
 3. Tallenteiden alkuun tulisi mainoksia, joiden yli ei voisi kelata. Jotta tämä olisi teknisesti toteutettavissa, olisi esimerkiksi Viihteen varsin avointa toimintamekanismia pakko lähteä sulkemaan. Käytännössä tämä tarkoittaa DRM:ää, joka estäisi Linux-katselun ja tappaisi yhteisön luomat sovellukset.

Elisan asiakaspalvelulle lähettämässäni kyselyssä tiedustelin myös tähän esitykseen liittyvistä muutoksista Viihteessä, mutta kuten sanottu, eivät he toistaiseksi ole vastanneet. Myöskään asiakastiedotetta ei aiheesta ole.

Astu esiin, Elisa

On suorastaan käsittämätöntä, ettei Elisa ole nähnyt tarpeelliseksi kertoa asiakkailleen yhtään mitään asioiden kehittymisestä. Pelkonani onkin, että eräänä päivänä saan huomata Viihteen tulleen rampautetuksi käyttökelvottomaksi, ja puhelinpalvelun nauhoitteelta raikaa ”ei me olla koskaan luvattu mitään tommosia, deal with it”.

Elisan viestinnän pitäisikin nyt lopettaa mykkäkoulunsa, ja olla rehellisiä  asiakkailleen. On selvää, että osa asiakkaista tulee repimään pelihousunsa, ja näin ollen Elisan on taloudellisesti kannattavampaa lykätä vääjäämätöntä asiakaspakoa mahdollisimman pitkään. Millään tavalla kunnioitettavaa tällainen vitkuttelu ei kuitenkaan ole.

Sama koskee toki muitakin nettitallennusta tarjoavia firmoja. En ole kuullut Soneran tai DNA:n kertoneen omien palvelujensa kohtalosta sen enempää.

Asiakkaan aika painaa paniikkipainiketta

EV-Down­loader -skrip­ti­ni li­sää tal­len­ne­si­vul­le lin­kin, jos­ta vi­deon saa la­dat­tua ko­neel­leen.

Kuva: Kuva­kaap­paus elisaviihde.fi -netti­kälistä skriptin kanssa.

Jos on jo Elisa Viihteen, Sonera Viihteen, DNA Welho Viihteen3 tai muun vastaavan käyttäjä, kannattaa varautua ihan kaikkeen: esimerkiksi uusien maksukanavapakettien tilauksessa kannattaa olla maltillinen. Itselle tärkeät tallenteet, varsinkin vanhemmat sellaiset, kannattaa kopioida omalle koneelle talteen. EV-tallenteiden latailu onnistuu esimerkiksi asentamalla Firefoxiin GreaseMonkey-lisäosa ja siihen EV-Downloader -skriptini, joka luo tallenteen katselusivulle latauslinkin.

Niiden, jotka vasta haikailevat nettitallenteiden perään, kannattaa odottaa tilanteen selviämistä: jos lopputuloksena on pelkkää kuraa, alkaa kahden vuoden määräaikainen sopimus äkkiä tuntua pallolta jalassa. Oikean, omalle kiintolevylleen tallentavan, digiboksin voi toki käydä kikantin hyllyltä nappaamassa.

1) TVKaista-palvelu on edelleen olemassa ja käytössä. Tästä ja firman omistussuhdesotkusta voisi kirjoittaa yhden postauksellisen, mutta jääköön tällä kertaa.
2) Valokuidun vetämisen yhteydessä 2-megainen netti tuli vuokraan kuuluvaksi, ja Elisa Viihteeni hinnasta katosi tuolloin kymppi.
3) On siinä Soneralla ja DNA:lla oltu luovia, kun tuotteen nimeä on pohdittu.

8 thoughts on “Elisa Viihteen synkkä ja sumea tulevaisuus”

 1. @Antti Hämäläinen:
  Kiitos vinkistä, päivitin skriptiä, ja uusimmassa 1.002-versiossa uusi palvelin on käytössä.

  1.001-versio ei osaa päivittyä itsekseen, joten skripti on asennettava uudelleen blogipostauksessa olevan linkin kautta.

 2. Terve.
  Skripti pelas mahtavasti, mutta juhannuksen jälkeen huomasin, että latausnappulaa ei tule.
  Asensin Monkeyn ja skriptin uudelleen vaan ei auttanut.
  Mistähän mahtaa johtua?

  1. Hankala sanoa, miksi yhtäkkiä olisi lakannut toimimasta. Testasin omalla selaimellani, ja tallennepainike ilmestyi sivulle ihan oikein. Viime aikoina en ole skriptiä päivittänytkään.

   Kannattaa varmistaa, että 3. osapuolen evästeitä ei ole estetty ja että haluttu ohjelma/jakso on valmistunut katsottavaksi. Myös kannattaa katsoa, että käytössä on uusin EV-Downloaderin uusin versio, 1.101. Mahdolliset virheilmoitukset auttavat myös ongelman paikantamisessa.

 3. Tuosta tallennuksesta vielä – juuri samoista syistä olen harkinnut vuosien tauon jälkeen uuden tallentavan digiboxin hankkimista – MUTTA ottaessani selvää eri vaihtoehdoista totesin että suurin osa Suomessa myytävistä digiboxeista ei salli tallenteen katsomista muulla kuin juuri sillä laitteella jolla se on tallennettu.

  Toisin sanoen et voi kopioida tallennetta toiselle koneelle, tabletille tai vastaavalle ja tallentimen hajotessa (ja kiintolevyn säilyessä ehjänä) ovat tallenteet siirtyneet bittiavaruuteen ikuisiksi ajoiksi.

  Käsittääkseni tämä on maahantuojien vapaaehtoisesti lisäämä ominaisuus.

  Minun osaltani se tarkoittaa että viritän jonkun vanhan PC:n tallentimeksi tai ostan ulkomailta tai valtavirran ulkopuolelta jonkun esim Dreamboxin jossa voi vapaammin viritellä. Tai vielä todennäköisemmin, hankin Netflixin jotta ei näiden suomalaisten systeemien kanssa touhuta.

 4. Asensin skriptin (vasta tänään), mutten saanut koko lataus-painiketta. Eilen vielä sain ts-tiedostoja elisa viihteestä omilla keinoilla, mutta tänään huomasin homman muuttuneen. Nyt näemmä vain striimauksen miljoona tiedostoa videota ja ääntä. Itelläni tuli osaaminen vastaan, enkä tiedä, voisiko jotenkin vielä päästä raakadataan käsiksi.

  Onkos ideoita, mikä on muuttunut ja oliko alkuperäiset ts-tiedostot nyt sitten historiaa?

  1. ViihdeX Media Managerin kautta saa vielä .ts tiedostoja ladattua, mutta kyllä EV-Downloaderilla ja DownThemAll!-pluginilla homma oli paljon selkeämpää ja helpompaa. Toivottavasti Riku tekee uuden version EV-Downloaderista, jos se vaan on mahdollista!?

 5. Onko uusinta tietoa latausmahdollisuuksista? Luin tuossa artikkelin ja aloin miettiä että jos tosiaan tallenteille jollain hullun päätöksellä luodaan takaraja niin haluaisin osan niistä ulos ilman, että on SCART-maailman syövereihin ja tuhansiin nauhoittelutunteihin alettava. Minusta on naurettavaa että joskus aikanaan VHS-nauhuri oli uusi ja iso juttu ja nyt saa tapella että saa tallenteet pelastettua…

  EV saa ulos vanhempia tallenteita mutta uudempien kanssa näyttäisi vain vilahtavan nappula ja sitten voi vain katsella. Onko se turhake silverlight jotenkin osallisena asiaan ja onko se ihan pakko asentaa että tästä kaikesta tulisi jotakin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.