Mennyttä ja tulevaa, osa 2015

Taas alkaa olla yksi vuosi lopuillaan. Vaikka kirjoittamistahtini on tänä vuonna ollut kauniisti sanottuna rauhallinen, päätin tällaisen perinteisen yhteenvetopostauksen silti kirjoittaa.

Tänä vuonna tämä postaus mukaan lukien olen saanut julkaistua vain seitsemän blogipostausta. Monet kirjoittelut ovat jääneet luonnoksiksi lähinnä ajanpuutteen takia. Aikani kun on huvennut koodailuun (mm. Nurin 4 ja Hashtag 2), opiskeluun, japanijuttuihin ja töihin.

Vuonna 2015 olen sentään ehtinyt kirjoittaa palvelunestohyökkäyksistä, japanin kirjoittamisesta uudella Debianilla, Elisan ongelmista (kuten aina) ja Linux-pelistriimaamisesta. Kesällä tapahtui myös itQ:n nimenvaihdoksen jälkeen suurin muutos, kun siirsin blogin Googlen Blogger-palvelusta omalle AWS-pilvipalvelimelleni WordPressiin pyörimään. Kuollut blogini ei siis ole.

Ensi vuoden suurimpana IRL-tavoitteenani on puristaa keväällä kandi kasaan ja saada vihdoin kauppatieteiden kandidaatin paperit kouraan. Blogissani haluaisin ehtiä vuonna 2016 käsittelemään ainakin TV:n nettitallennustilannetta, kun tekijänoikeusmafian operaattoreille asettamat pakotteet alkavat vaikuttaa laajemmin. Myös esimerkiksi ensi syksynä voimaan tuleva .fi-verkkotunnusten välittäjähässäkkä vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Ennustukset

Kristallipalloni oli vuosi sitten hiukan ruosteessa. Ei tullut IPv6:a (vaikka parannusta on tapahtunut!) eikä suurta hyökkäystä Internet-infraan. Sen sijaan ennustukseni Piraattipuolueen kohtalosta eduskuntavaaleissa osui aika lähelle, joskin alakanttiin: veikkasin 0,6 % kannatusta, kun tulos oli kunnioitettavat 0,8 %. Joka tapauksessa puoluerekisteristä tiputtiin, mikä tarkoittaa, että kannattajakortteja kerätään.

Rivini vuodelle 2016:

 1. Joku suomalainen peli-startup lyö angrybirdmäisesti läpi. Rahaa tulee ovista ja ikkunoista, ja yht’äkkiä jokainen pukuherra on laittamassa Suomen tulevaisuutta peliteollisuuden varaan.
 2. Suomessa koetaan jälleen näyttävä tekijänoikeusmafian uhkailukirjekampanja. VPN-palvelujen tarjoajat kiittävät.
 3. Nintendo julkaisee kesällä E3:ssa uuden NX-koodinimellä kulkevan konsolinsa. Microsoftin ja Sonyn leireissä naureskellaan spekseiltään vaisulle konsolille, mutta Nintsku vastaa yhteisöpalveluintegraatiolla ja silmiä hivelevillä first-party -peleillä.
 4. Hiukan ennen em. tapahtumaa Nintendo ja Atlus paljastavat vähin äänin, että Genei Ibun Roku ♯FE:tä ei julkaista Japanin ulkopuolella, ja meikäpoika joutuu tilaamaan pelin Japani-konsoleineen suolaiseen hintaan.
 5. Google toteaa, ettei tullut mitään tästäkään iteraatiosta, ja lopettaa +:nsa. Sen sijaan YouTube Red tulee laajemmin saataville, myös Suomeen.
 6. RedTubesta puheenollen jokin suosittu aikuisviihdesivusto korkataan.
 7. Elisalla ei vaihteeksi ole mitään suurempia häikkiä verkossaan.

Tilastot

 • Sivulatauksia 11 000, kävijöitä 8300.
 • Luetuin artikkeli sama kuin viime vuonna, Elisa Viihteen synkkä ja sumea tulevaisuus, 2000 lukukertaa.
 • Selainosuudet: Chrome 47 %, Firefox 25 %, Safari 14 %, IE 9 %.
 • Käyttöjärjestelmät: Windows 54 %, Mac 12 %, Android 11 %, iOS 10 %, Linux 7 %.
 • Työpöytälaitetta käytti 76 % kävijöistä, kännyköillä 16 %:n osuus, ja loput tabletteja.
 • Kävijöiden Internet-operaattorina suosituin oli Elisa (32 %), perässä Sonera (17 %) ja DNA (11 %).
  • Paikallisista korkeakouluista käyntejä tuli JAMK:in verkosta (168 kpl) enemmän kuin Jyväskylän yliopiston verkosta (27 kpl).
 • Sivustolle päädyttiin Google-haun kautta 67 % kerroista, suoraan 17 %.

(Google Analytics-tietojen mukaan)

Lopuksi

Vaikka IRL-kiireeni rokottavat blogin päivitystahtia, ei toivoa kannata heittää. Ja jos kaipaa enemmän löpinöitäni, voi minua seurata Twitterissä ja Facebookissa.

Hyvä lukijani, toivotan sinulle mitä parhainta uutta vuotta 2016. Tai ainakin parempaa kuin mitä kuluva vuosi on tämän videon sankareille ollut:

Sisältöä ei voida näyttää, sillä evästeet eivät ole käytössä.

Artikkelikuva: edweerdt: Finland – Lapland 2014. CC BY 2.0.

1 thought on “Mennyttä ja tulevaa, osa 2015”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.