Kyllä hävettää olla suomalainen

No tekivätpä sitten SFS:ssä sellaisen päätöksen että Suomen kanta Microsoftin ”avoimelle” Office Open XML -formaatille on kyllä (IT-viikko, Tietokone). Sanoivat nuo ilmeisesti Mäsän lahjomat ”asiantuntijat” mitä vain, niin totuus on se, että kilpailevaa standardia toimistotiedostoformaatille ei tarvita, vähiten Microsoftin luomana.

Miksikö näin? No vaikkapa siksi että on olemassa jo ihan aidosti avoin standardi tuolle, ja sen nimi on OpenDocument. Miksi siis keksiä pyörää uudelleen vain Microsoftin kassavirtojen tukemiseksi. Senhän nyt luulisi olevan kaikille itsestään selvää että Microsoft nyt ei hyvää hyvyyttään lähde pakkovääntämään formaattiaan standardiksi. Ainoa syy sille on se, että tulevaisuudessa avoimet formaatit tulevat saamaan entistä enemmän jalansijaa ja jos/kun Mikkisofta saa omalle formaatillensa standardin aseman, ei kuluttajalla taaskaan ole vaihtoehtoja.

En sano, etteikö Microsoftin formaatin spesifikaation perusteella voisi tehdä toimivaa OOXML-tukea mihinkä vain sillä en itse ole moiseen speksiin tutustunut ja puhunkin lähinnä mututuntumalla. Joka tapauksessa paljon keskustelupalstoilla näkee kommenttia, että OOXML on liiaksi naimisissa Microsoftin proprietary-formaattien kanssa transitional-ominaisuuksien muodossa. Niistähän ollaan kuulemma luopumassa ajan kanssa, mutta kukaan ei mitään aikaa ole uskaltanut sanoa. Olisikohan joku 30-50 vuotta aika lähellä totuutta?

Lisäksi formaatissa on edelleen pahoja puutteita, joita ei vaan korjata – ainakaan nyt (tai koskaan). Mielestäni rikkinäisen formaatin standardiksi ajo on silkkaa hulluutta, mutta valitettavasti tuollainen määrittely estäisi Microsoftin kaltaisten yritysten kaikki standardointiyritykset. Pääasiahan ei ole se, että standardi on oikeasti toimiva, vaan se että se toimii näennäisesti hienosti oman tuotteen kanssa ja muiden kanssa vähintäänkin huonosti. Silloin kun kassakone laulaa sulosointujaan eniten Redmondin paholaisen suunnalla.

Ei pelkoa: kuten ei Silverlightiäkään, OOXML:ää ei tulla ikinä näkemään KServerillä.

Toinen asia mikä ärsyttää suunnattomasti on se, että puheenjohtaja päätti että äänestystä ei tarvita koska kaikki paitsi vastustajat ja kannattomat ovat standardoinnin puolesta. Ainakin tällainen kuva itselleni jäi. Jos tuosta on joku pöytäkirja tai muu muistio tehty niin lukisin sen mielelläni. Joka tapauksessa on törkeää olla äänestyttämättä selkeästikin erimielistä ryhmää. Sitten oltaisiin saatu raakoja lukemia siitä mitä mieltä edustajat ovat.

Oikeastihan tätä asiaa olisi pitänyt taas kerran kysyä IT-alalla toimivilta ihmisiltä, ei isojen firmojen nuoleskelluilta Isoilta Pampuilta®. He kun sanovat sitä mistä eniten bonuksia saa.

—-
HUOM: Nämäkin mielipiteet ovat omiani. Älä vedä hernettä nenään jos olet eri mieltä. Tekstissä esitän omia mielipiteitäni totuuksina sillä se kuuluu kirjoitustyyliini. Tämän takia blogipostauksesta saattaa syntyä harhaanjohtava kuva. Tutustu siis linkitettyyn lähdemateriaaliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.