Voi Nokia minkä teit

Nokia otti yrityksenä
Microsoft-yhteistyön
vastaan onnesta
soikeana.

Kuva: Nokia.com

Nokia ilmoitti eilen sen, mitä pahoin pelättiin: Yhteistyöstä Microsoftin kanssa ja siirtymisestä Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmään älypuhelimissa. Symbiania aletaan ajaa alas heti ja MeeGosta tehdään Elopin mukaan ”mahdollisuus oppia”. Uutinen šokeerasi minut, mutta toisaalta helpotti uuden puhelimen valintaa (se tulee olemaan Android, ehkä joku Samsungin puhelin, mutta hankinta ei ole ihan vielä ajankohtainen).

Yleisesti ottaen uutinen on otettu Suomessa varsin järkyttyneenä vastaan, eikä syyttä: Symbianista luopuminen vaikuttaa erityisesti Nokian Suomen työpaikkoihin, sillä Symbiania kehitetään lähinnä täällä. Nokian osakkeen arvo [taloussanomat.fi] romahti eilen yli 14 prosenttia, joten sijoittajatkin suhtautuivat asiaan varsin varautuneesti.

Myöskään MeeGoa ei siis näillä näkymin tulla puhelimissa näkemään, vaikkakin Nokia kertoi tiedotustilaisuudessaan julkaisevansa tänä vuonna MeeGo-laitteen. Tämä voi kuitenkin tarkoittaa esimerkiksi yksittäistä tablettia, joka painetaan markkinoille kovaan hintaan tappioista välittämättä lähinnä imagon säilyttämiseksi. Nokian ilmoituksesta oli luettavissa, että Nokian MeeGo-osaajat tekevät nyt kesken olevan työnsä loppuun, jonka jälkeen voivat sitten alkaakin keskittyä joko WP7-kehitykseen tai tavaroidensa pakkaamiseen.

Itse ajattelin
hankkia Androidin
nykyisen Nokian
kännykän seuraajaksi.

Kuva: Android-robotti
CC-By-3.0 Google

Itse harkitsin MeeGo-puhelimen hankintaa seuraavaksi puhelimekseni, vaikkakin se olisi tarkoittanut jälleen ”prototyypin” hankintaa: samaan tapaan kuin silloin kuin ostin silloin uudelle Symbian 5th edition -alustalle tehdyn Nokia 5800XM:n vuonna 2009. Näillä näkymin on varmaa, että puhelimeni ei ole Nokia. Android-puhelimia sen sijaan valmistaa tällä hetkellä moni enemmän tai vähemmän varteenotettava valmistaja.

Nokia valitsi ehkä huonoista vaihtoehdoista vähiten huonon, se on myönnettävä. Sen Symbian-alusta on useasti haukuttu hankalaksi kehittää, eikä Symbian ole pysynyt kehityksen mukana. Toisaalta Android ei ollut vaihtoehto, sillä kuten Nokia kertoikin, ei kiinalaisten halpavalmistajien kanssa ole mahdollisuuksia kilpailla. Applen iOS tai HP:n WebOS olisivat todennäköisesti olleet tavoittamattomissa, sillä kyseiset yhtiöt tuskin haluavat kilpailua omalle alustalleen. MeeGon menetys on sääli, mutta ymmärrettävää, sillä kehitys on ollut hidasta eikä Nokialla liene intressejä lähteä luomaan uutta Symbiania. Toisaalta Nokia saa kilpailuvalttia WP7:stä, koska sillä alustalla ei juurikaan kilpailijoita ole – ainakaan vielä. Toisaalta Nokia voittaa varmasti monet yhdysvaltalaiset puolelleen tällä tempulla.

Tämä logo löytyykin
sitten jatkossa
Nokian kännyköiden
käynnistyskuvasta

Kuva: Microsoft

Nokia onkin jo aloittanut kaiken ilon irtirepimisen, tai ehkä itsensä puolustamisen syytöksiltä siitä, ettei Microsoft ja Windows Phone 7 ole parhaat mahdolliset valinnat. Eräs esimerkki siitä on Nokian blogissaan julkaisema Five reasons to get excited about a Microsoft partnership (Viisi syytä innostua yhteistyöstä Microsoftin kanssa). Ohessa ne viisi syytä, ja miksi minä en niistä innostu. En ole saanut käsiini yhtään Nokian WP7-puhelinta*, joten oheiset arvioni perustuvat blogin tietoihin.

Great Usability
We’ve enjoyed our widgets on Symbian devices, but Microsoft’s tiles are even simpler to set up and to use: and they put the information that’s most needed by users right where you need it. Microsoft Windows Phone 7 offers great ease of use in comparison to other mobile operating systems. Every alternative will have it’s fans, but this one definitely drives up the usability of devices.

Jokaisessa älypuhelimessa on tänä päivänä erilaisia aloitusruutuwidgettejä – pieniä sovelmia, jotka mahdollistavat sovellusten käynnistämisen, toimintojen tekemisen tai esim. sään tarkastamisen. WP7 ei tässä tuo mitään merkittävää uutta innovaatiota sisään. Excitement 0/5.

Gaming at the next level
If you like to use your mobile device for gaming, then your world just might have got a lot rosier. Using a Nokia Windows phone we’re excited about the possibility of powerful console franchises appearing right on our mobile devices.

Onnea vaan konsolipelien porttaukseen kännykkään. Nokian N-Gagen piti olla mullistava pelipuhelin, jolle olisi miljoonittain pelejä, mutta se floppasi. Miksi: Tänä päivänä ihmisillä on kotonaan tehokkaat seitsemännen sukupolven [wikipedia.org] konsolit ja kannettavaa pelaamista varten voidaan hankkia oikeita kannettavia pelikonsoleita edullisesti.

Kännykällä pelaaminen rajoittuu itselläni mukaviin pieniin ajantappopeleihin, ja uskon että kaltaisiani on monia. Android ja ehkä varsinkin iOS ovat ottaneet tämän huomioon, ja voitosta osansa on saanut myös suomalainen Rovio tunnetulla Angry Birdsillään. En halua kännykkääni huonosti tehtyjä, kalliita ja raskaita pelejä, joita en kuitenkaan koskaan ehdi tai halua pelata loppuun. Excitement: 0/5.

Office
Dealing with proper work documents on a mobile device has always been the source of a lot of pain for users. That gets a lot easier when you’ve got a mobile version of Microsoft Office, authored by Microsoft themselves. There’s no-one who wouldn’t want the easiest experience possible when it comes to reading, writing and communicating.

Mielestäni esitysten ja asiakirjojen muokkaaminen kännykän pienellä näytöllä on kyseenalaista, enkä usko että kannettavat tietokoneet nyt niin harvinaisia ovat kuitenkaan. En lisäksi voi hyväksyä sitä, että Nokia tässä haluaa sanoa, että toimisto-ohjelmat=Microsoft Office. Luku- ja kirjoitusohjelmia on toisaalta jo saatavilla eri alustoille, ilman Microsoftin apua. Microsoft yrittää toki tästäkin hyötyä myymällä ylihintaista mobiilia Officeaan. Excitement: 0/5**.

Media centre
Or rather, “Music + Videos Hub”. Windows Mobile does a great job of bringing together your media in an attractive and user-friendly way.

Hieno homma, mutta median toistossa ei ole oikeastaan mobiilipuolella enää mitään, mitä WP7 voisi parantaa. Jopa oma 5800XM:ni selviää suhteellisen hyvin median toistosta. Ainoa, mitä kaipaisin lisää, on tukea formaateille (Kuten Ogg Vorbis ja Theora, FLAC), enkä jaksa uskoa että Microsoftilta intressejä löytyy muiden kuin ”omien” formaattiensa tukemiseen (WMV, WMA + pakolliset MPEG-formaatit). Ihmettelen, miksei tässä juhlittu että ”WP7 tuo uskomattomia lisäetuja sisällöntuottajille tarjoamalla Windows Median mahtavat DRM-rajoitukset tuettuna paremmin kuin koskaan”. Excitement: 0/5.

Mobile Email
If you’re one of the many millions of people who depend on connecting to a Microsoft Exchange server, then you may well be looking forward to the likelihood of improved support that comes with having MS as your mobile device’s operating system provider.

Ensinnäkin, en ole yksi niistä monesta miljoonasta, joiden elämä riippuu Microsoftin Exchange-palvelimesta. En ole ko. teknologiaan tutustunut, mutta käsittääkseni Nokialla on jo ihan hyvin toimiva Exchange-tuki. Pelkän sähköpostin lukeminen kännykällä taas ei ole mitään avaruusfysiikkaa, ja siitä selviää puhelin kuin puhelin. Ehkä tässä olisi PR:n kannattanut pikkaisen ottaa selvää asioista ja leveillä hieman esim. uskomattoman hyvällä yhteystietojen synkronisoinnilla Exchangea vasten. Excitement: 0/5.

And of course there’s more
The Nokia Microsoft strategic alliance will intertwine the companies in more ways than one. This is more than about combining Windows Phone 7 with Nokia hardware. Microsoft’s Bing has already been using NAVTEQ mapping technology, Nokia devices have already been using Microsoft technology. There are many layers to this alliance, whether it be bringing Bing Search to Ovi Maps or navigation to Windows or simply combining the best brains in both companies to produce something entirely revolutionary.

Tässä puhelimessa
Symbian vielä on,
mutta jatkossa Nokia
luottaa amerikkalaiseen
ohjelmistojättiin nimeltä
Microsoft.

Kuva: Nokia N8, Nokia.com

Lisää? Voi ei. En halua huonoa Bingiä kännykkääni. Enkä jaksa uskoa oikein sitäkään, että Microsoft haluaisi Nokian teknologioita työpöytäkäyttöjärjestelmiinsä. Jos MS niin haluaa, se tulee syömään Nokian itseensä.

Microsoftillehan tämä on erinomainen diili, sillä nyt se on vain ”palveluntarjoaja”, joka rahastaa jokaisella Nokian älypuhelimella ilman vastuuta niistä sen enempää. Nokialle – kuten aiemmin sanoin – tämä on vähiten huono diili. Vielä on liian aikaista sanoa, onko tämä se viimeinen niitti Nokian arkkuun, mutta suoraan sanottuna heikolta näyttää.

Kilpailu mobiilikäyttöjärjestelmissä on dramaattisesti muuttumassa: jos Microsoft saa tällä tavoin tuulta WP7:n alle, se saattaa nousta kilpailemaan Applen iOS:n ja Googlen Androidin kanssa. Sen sijaan Symbian poistuu lavalta ja backstagella odotellut MeeGokin saa kylmää kyytiä. Toisaalta HP:n WebOS saattaa nousta kovaksikin peluriksi, eikä esim. Blackberryn tulevaisuuttakaan oikein voi ennustaa. Aika näyttää, miten käy.

Heitän nopeasti vielä oman arvioni siitä, millainen mobiilikäyttöjärjestelmätilanne on kahden vuoden päästä (myydyt puhelimet):

Käyttöjärjestelmä Q4/2010*** Q4/2012****
Symbian 31 % 0 %
iOS 16 % 20 %
WP7 3 % 10 %
Android 33 % 50%
Muut 17 % 20 %


*) Hei Nokia: Lähettäkääs minulle huviksenne prototyyppi niin voin sitten sitä kaikelle kansalle dissailla. Hieno mediatemppu, eh?
**) Tämä sai minut lähinnä vihaiseksi, mutta ei nyt kuitenkaan anneta negatiivisia pistemääriä.
***) Lähde: Canalys Smart Phone Analysis.
****) Oma arvioni. Jos olet eri mieltä, kerro ihmeessä kommenteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.