Mr. Internet ja sen syyllisyys Kauhajoen kouluammunnassa

Jos joku nyt ei vielä ole huomannut, niin Kauhajoella ammuskeltiin tänään. 9 kuoli, ja ammuskelijakin saanee exitus-lisäyksen sairashistoriaansa illan tai yön aikana.

Joka tapauksessa, nyt on sitten taas jälkipyykin vuoro. Kuten Jokelankin tapauksessa, myös tässä tuotiin ilmi se, että Internet ja sieltä saatava tieto on se syy, miksi tällaisia tapahtuu. Se on mielestäni paskan puhumista ja todellisen ongelman – nuorten yleisen pahoinvoinnin – kiertelyä.

Muutenkin on aina helvetin hienoa, kun jälkikäteen ollaan kyllä perustamassa auttavia puhelimia ja kriisipalveluja, mutta sitten taas hetken päästä ollaan siinä samassa tilanteessa kuin ennen ammuskelua. Ja sitten joku ampuu taas.

Olen yleensäkin sitä mieltä, että seurausten poistaminen on tärkeää jatkovahinkojen minimoimisen kannalta, mutta se syyn eliminoiminen on sitäkin tärkeämpää. Näin ollen tälle ongelmalle pitäisi oikeasti tehdä jotain. Ja tässä pieni tietoisku myös Isoille Pampuille® hallituksessa ja muualla: Syy tässä ei ole Internet, eikä se tieto mitä sitä kautta liikkuu. Todellinen syy on se, että opiskelijoiden tunteita ja mielenterveyttä ei selvästikään tarkkailla tarpeeksi.

Jonkinlainen vähintäänkin vuosittainen tutkimus jokaiselle opiskelijalle olisi tärkeää – ei mitään hakuammuntaa vaan rutiinilla jok’ikinen opiskelija läpi tasaisin väliajoin. Ja se pitää tehdä niin, että se tuntuu hyvältä opiskelijoille. Isojen herrojen kielellä rahaa säästelemättä.

Mutta joo, nuoret ihan oikeasti ilmaisevat itseään Internetinkin välityksellä. Se on siis myös tärkeä indikaattori sille, miten nuoret tai jokin tietty nuori voi. Sitä ilmaisukeinoa ei pidä rajoittaa, sillä silloin nuoret joutuvat pitämään kaiken sisällään. Sen sijaan sitä pitää tarkkailla ja ottaa mielenilmaisut vakavasti, maksoi mitä maksoi. Ihmishenkiä kun ei voi mitata rahassa.

Ja oikea hetki ottaa näitä menettelyjä käyttöön on nyt. Ja ne pitää ottaa käyttöön kaikille opiskelijoille, samoin ehdoin ja vähintäänkin tarpeellisissa määrin. Ei odoteta kolmatta kouluammuskelua, eikä syytetä Internettiä. Ratkaistaan tämä perhanan ongelma.

PS. KServerin WWW-sivut ovat suljettuina huomenna kello 00:00-23:59 itäisen Euroopan kesäaikaa symbolisena suruliputuksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.