Avoimen lähdekoodin takuu

Euroopan komissio haluaisi (ZDNet) asettaa ohjelmistot niiden hämärine euloineen samalla tapaa kuluttajansuojan piiriin kuin muutkin tuotteet. Ehdotusta ovat punkeneet maailmalle komissaarit Viviane Reding ja Meglena Kuneva seuraavalla perusteella (käännetty suomeksi, alkuperäinen lainaus ZDNetin jutussa):

Lisensoinnin tulisi taata kuluttajille samat perusoikeudet kuin heidän ostaessaan tuotetta: oikeus saada tuote, joka toimii normaaleissa kaupallisissa oloshuteissa.

Tänä päivänä moni ohjelmisto ilmoittaa käyttöehtosopimuksessaan, että tekijät eivät ota mitään vastuuta mistään vahingosta, olipa se suoraan tai epäsuoraan ohjelmiston käytöstä johtuvaa, mutta jos ehdotus menee läpi (toivottavasti samanlainen vastarinta nähdään kuin Telecoms-paketin kanssa), tällaiset ehdot eivät olisi enää mahdollisia.

Sen sijaan tuotteen valmistajan pitäisi taata sille sama takuu kuin mille tahansa muullekin tuotteelle: 24 kuukautta. Eli ohjelmiston kuin ohjelmiston tulisi käytännössä tarjota päivityksiä ainakin kahden vuoden ajan – ilmaiseksi. Ja tuo kattaisi myös avoimen lähdekoodin sovellukset.

Tuollainen ei kyllä edistäisi kilpailua millään tavalla, mutta en mene siihen nyt. Suuremmaksi ongelmaksi muodostuu avoin lähdekoodi, jota monet vapaaehtoiset tekevät vapaa-ajallaan. Jos heiltä odotetaan, että ohjelmisto toimii kaksi vuotta turvallisesti ja vakaasti, aletaan päästä pisteeseen. jossa avoin lähdekoodi ei vain kannata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.