Elisan huoltotiedotteet tulevat liian puskista

Elisan verkko­huolto­tiedot­taminen ei ole mieles­täni oikein onnis­tunut viime aikoina.
Kuva: Kuvakaappaus/ elisa.fi

Yleensä olen ollut tyytyväinen siihen, miten käyttämäni ISP Elisa toimii ja palvelee asiakkaitaan. On kuitenkin eräs asia, joka on saanut minut välillä hermoromahduksen partaalle: Elisan tiedottaminen suunnitelluista verkonhuolloistaan.

Elisahan huoltaa nykyään verkkoaan kahtena yönä joka kuukausi, ja huollot ovat omiaan aiheuttamaan Internet-yhteyden pätkimistä. Jos nettiyhteys ei yöllä toimi, tämä tarkoittaa sitä, että esim. varmuuskopioiden ajo pilveen tai päivitysten lataaminen valmiiksi yön aikana jää suorittamatta.


Omassa verkossani automaattinen järjestelmien- ja verkonvalvonta huomaa, jos Internet-yhteys ei toimi, ja huomauttaa siitä minulle (ja muille lähistöllä oleville) äänimerkillä, jotta osaan käydä potkaisemassa reititintä, modeemia tai muuta laitteistoa tarpeen mukaan. Tavallisesti tällaista tapahtuu ehkä kerran kahdessa-kolmessa kuukaudessa plus Elisan verkonhuoltoöinä.

Koskapa on kovin ärsyttävää herätä yöllä siihen, että verkonvalvonta huutaa Elisan verkonhuollon takia, tuppaan sovinnolla säätämään varmuuskopioinnin ja verkonvalvonnan pois päältä niinä öinä, joina Elisa verkkoa rukkailee, jotta saan nukuttua mukavasti. Tällaisiin etukäteistoimenpiteisiin ryhtyminen kuitenkin edellyttää sitä, että Elisa kertoo edes jotenkuten etukäteen, minä öinä se aikoo nettiäni pätkiä yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa. Viime aikoina Elisa ei ole oikein pystynyt tähän.

Vaikka Elisan häiriötiedote-RSS on tilauksessa syötteenlukijassani, en kyttää syötteitä vuorokauden ympäri. Näin ollen tarvitsisin mielellään vähintään pari päivää aikaa valmistautua. Tällainen aika on ilmeisesti Elisan mielestä liikaa vaadittu.

Helmikuun huoltokatkosta tiedote julkaistiin kyllä yli vuorokausi (33 h 48 min) etukäteen, mutta sen jälkeen tiedot ovat tulleet enemmän-vähemmän viime tingassa, jos silloinkaan:

  • Maaliskuun 1. huoltoyö: 29 min ennen ilmoitettua huollon alkamisaikaa.
  • Maaliskuun 2. huoltoyö: 14 h 17 min alkamisajan jälkeen.
  • Huhtikuun 1. huoltoyö: 12 h 23 min ennen alkamisaikaa.
  • Huhtikuun 2. huoltoyö: 14 h 3 min ennen alkamisaikaa.
  • Toukokuun 1. huoltoyö: 15 min ennen alkamisaikaa.
Elisa on julkaissut tiedot­teen keski­määrin noin 9½ tuntia ennen suunni­teltua huollon alku­aikaa. Vaihtelu on lisäksi valtavaa.
Kuva: Riku Eskelinen/ Public Domain

Lähetän Elisalle tästä asiasta palautetta, ja täytyy toivoa että tulevaisuudessa asia saadaan edes jotenkuten järkevälle tolalle. Kunnollisessa ja hyvissä ajoin tehdyssä tiedottamisessa suunnitelluista käyttökatkoista on nimittäin sitä paljon puhuttua ideaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.