EU pakottamassa selainvaihtoehtoja Windowsiin

EurActiv.com -sivuston artikkelin mukaan Euroopan komissio antoi amerikkalaiselle ohjelmistojätti Microsoftille aikaa maaliskuun puoleenväliin vastata komission suunnitelmaan pakottaa Microsoft tarjoamaan vaihtoehtoja oletusselaimeksi Internet Explorerin rinnalle Windows-käyttöjärjestelmässä.

Tilanne kuulostaa kyllä lupaavalta, mutta Microsoft joutuu kovan paikan eteen tätä ongelmaa selvittäessään. Ensinnäkin Microsoftin pitää kehittää järjestelmänsä sellaiseksi, että se toimii myös ilman Internet Explorer -selainta. Monet Windows-toiminnot, kuten Windows Update, eivät toimi kuin IE:llä, joten myös niissä on parannettavaa.

Suurin ongelma syntyy siitä, kun käyttäjälle pitäisi tarjota mahdollisuus valita haluamansa selain käyttöön. Millä käyttäjä lataa selaimen jos yhtään selainta ei tule mukana? Tällöin Microsoftin tai OEM-valmistajien pitäisi kehittää jonkinlainen valintajärjestelmä, joka mahdollistaisi halutun selaimen asentamisen käyttöjärjestelmään. Mutta mitkä selaimet pitäisi mukaan pakettiin änkeä? Ne jotka maksavat Microsoftille mukaanpääsystä? Suosituimmat? Kuka oikeastaan edes saa päättää alun selainvalikoimasta?

Toisaalta OEM-valmistajat voisivat änkeä pakettiin myös oman selaimensa, jolloin selainmerkkinat olisivat täynnä Dell Browsereita ja HP Browsereita (eli IE uudelleenbrändättynä) eikä kukaan voita mitään. Käyttäjä sen sijaan menee sekaisin ja web-ylläpitäjillä riittää työsarkaa niiden miljoonan IE7-kopion tunnistamiseksi ja käsittelemiseksi.

Tätä probleemaa saavat Redmondin dataleuat ja insinöörit mietiskellä, ja on mielenkiintoista nähdä, miten tämä ongelma ratkaistaan. Toivottavasti Firefox (ja muut) saavat vihdoin reilun aseman teknisesti surkeaan Internet Explorer -oletusselaimeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.