Mennyttä ja tulevaa, osa 2017

Blogini päivitystahti on näemmä nykyään vakiintunut tähän postaus per vuosi -tahtiin, sillä vaikka tänä vuonna hyviä kirjoittelun aiheita olisi ollut viime vuotta enemmän, en kaikilta kiireiltäni ole ehtinyt kirjoittaa näistä pitkiä pätkiä. Jos kaipaat tiuhempaa tahtia, kannattaa meikäläistä seurata Twitterin puolella. Tässä postauksessa kuitenkin tutulla kaavalla vuoden 2017 kohokohdat.

Levyhylly joulukuussa 2017

J-poppia ja vähän muutakin japanilaista musiikkia on levyhyllyssäni tätä kirjoittaessa vajaa 70 levykotelollista.

Omassa elämässäni keskeisin aktiviteetti tänä vuonna on ollut web-ohjelmistokehitys Versinen leivissä pääasiassa kolmen kirjaimen ympärillä: MDO1. Kuukausittaisen palkkapussin putoilun seurauksena olen voinut investoida japanilaisen musiikin kokoelmaani, joka onkin varmaan yli kaksinkertaistunut vuoden takaisesta. Kesälle 2018 olen suunnitellut myös vähän toisenlaista Japani-projektia, mutta tästä kerron Twitterissä tarkemmin lähempänä.

Meillä Suomessa ja maailmalla on, kuten todettua, tapahtunut tänä vuonna kaikenlaista mielenkiintoista. Näistä itselleni mieleenpainuvimpia:

Vielä kirjoitushetkelläkin menossa oleva tiedustelutietovuotokohu, joka sai alkunsa Helsingin Sanomien julkaistessa salaisten asiakirjojen pohjalta tietoja Viestikoekeskuksesta. Vaakakuppeja kohussa on monia: valtiollinen turvallisuus, viestisalaisuuden loukkaamattomuus, lähdesuoja ja sananvapaus tulevat ensimmäisenä mieleen. Hesari olisi voinut varmasti toimia paremminkin asian julkaisun suhteen, mutta mielestäni on tärkeää puhua Puolustusvoimien tiedustelutoiminnasta, koska:

Verkkotiedusteluoikeuksien saamista poliisille ja puolustusvoimille on ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Omien kansalaisten nettiselailun vakoilussa on useitakin perustuslaillisia, ennen muuta viestin luottamuksellisuuden suojaan liittyviä, ongelmia. Hallituspuolueiden, samoin kuin monien ns. turpo-eksperttien ja tietenkin lisäoikeuksista hyötyvien tahojen, mielestä on suorastaan välttämätöntä tehdä perustuslakiin muutokset kiireellisenä, vaikka mitään ”mutku Turun puukkoisku” -argumentointia parempaa ei sieltä suunnasta ole kuultukaan. Oma kantani on luonnollisesti se, että valtio ei saa vakoilla omia kansalaisiaan ”kansallisen turvallisuuden” perusteella, eikä mitään massaverkkovalvontaa tule tähän maahan kehittää. En myöskään näe mitään tarvetta moiselle.

Edellä mainittu Turun puukkoisku. Ei niinkään iskun itsensä2, vaan siitä seuranneen keskustelun takia. Valitettavasti lukuisat eri tahot ottivat puukkoiskun keppihevosekseen oman agendansa ajamiseen. Ennen kaikkea ”jos poliisi voisi vakoilla turvapaikanhakijoita, niin tätäkään TERRORI_ISKUA!!one! ei olisi sattunut” -huuteluita tuntui heti tapahtuman jälkimainingeissa lentelevän vähän joka suunnasta. Myöhemminhän on varsin yksimielisesti tultu siihen tulokseen, että poliisi toimi tässä tapauksessa varsin tehokkaasti (pysäyttäen hyökkääjän kolmessa minuutissa hälytyksestä); ja että tällaisia yksinäinen susi -iskuja ei voida juuri mitenkään kokonaan estää.

Yleisesti ottaenkin äärioikeisto−äärivasemmisto-asettelun (”natsit vastaan antifa”) kiristyminen, mutta ennen kaikkea #alpakkagate, jossa äärivasemmisto yritti estää äärioikeiston mielenosoituksen järjestämällä samassa paikassa ”hyvän tuulen tapahtuman” lapsille alpakoiden silityksineen. Mielenosoituksesta oli kuitenkin annettu ilmoitus3 jo kauan ennen lastentapahtuman luvan3 hakua, joten mielenosoituksen sijaan alpakkatapahtuma sai siirtyä (ks. esim. Iltalehden artikkeli 8.12.). Tästähän riemu repesi, kun äärivasemmisto pääsi revittelemään ”Natsit estävät lastentapahtuman järjestämisen” -tviitteineen, ja saivatkin näillä varsin merkittävää huomiota itselleen niin sosiaalisessa kuin perinteisessä mediassa. On huolestuttavaa, että Suomessa näyttäisi olevan, jos ei enemmistö, niin ainakin varsin kovaääninen vähemmistö, jonka mielestä heidän kanssa eri mieltään olevilla ei pitäisi olla oikeutta osoittaa mieltään. Sananvapauteen kuuluu näet myös oikeus ilmaista sellaisia mielipiteitä, joita muut − vaikka koko muu maailma − pitävät väärinä ja halveksuttavina. Sanalla sanoen myös natseilla4 on oikeus kertoa mielipiteensä. Samaa mieltä ei tietenkään tarvitse heidän kanssaan olla.

Tämä video ei ole saatavilla maassasi tahon TEOSTO tekijänoikeusvaatimuksen vuoksi.

Tällainen ilmoitus koristi monia musiikkivideoita tostaina 30.11.

Teoston ja Googlen sopimusriita musiikinkäytön korvauksista, jonka seurauksena huomattava osuus Youtube-videoista katosi suomalaisilta yhdessä yössä. Teoston mukaan sopimus saatiin aikaiseksi ennen kuin videot lähtivät piiloon, ja että virhe oli Googlen. Uskokoon ken tahtoo. Oma veikkaukseni on, että kun aamun valjettua Teoston viestintäpäällikön toimistolla puhelin pirisi katkeamatta tunnista toiseen, alkoi jonkun päässä raksuttaa, ettei kaikkien musiikkia sisältävien videoiden poisveto ollutkaan hyvä PR-temppu. Videot palautuivatkin parissa päivässä takaisin. On toki aiheellista kysyä, saavatko oikeuksienomistajat Youtubesta (samoin kuin muista suurista suoratoistopalveluista, kuten Spotifystä) kohtuullista korvausta töidensä käytöstä, mutta vastausta tähän tuskin on saatavilla, sillä sopimukset euromäärineen ovat salaisia.

Lopuksi ulkomaille: Marraskuussa itsellänikin kovassa käytössä olevaan anime-suoratoistopalvelu Crunchyrolliin tehtiin hyökkäys, jonka seurauksena sivuston DNS-asetukset saatiin osoittamaan hyökkääjän verkkopalveluun, ja näin päästiin jakelemaan haittaohjelmaa palvelun käyttäjille. Crunchyrollia pyörittävältä amerikkalaiselta Ellationilta kesti tunteja saada sivustoa edes pois linjoilta ilmeisesti siitä johtuen, että hyökkäys tapahtui perjantain ja lauantain välisenä yönä paikallista aikaa. Hyökkäys pisti miettimään, onko vastaavankokoisissa verkkopalveluissa (Crunchyroll on Alexan mukaan 669. suosituin sivusto maailmassa, Yhdysvalloissa sija on 181.) varautuminen erilaisiin hyökkäys- ja muihin poikkeustilanteisiin yhtä huonolla tasolla. Toivottavasti ei.

Sitten katsaus viime vuoden ennustusriviini, joka tänä vuonna osui harvinaisen huonosti:

  1. Nintendo Switch -floppausveikkaus meni aivan puihin: myyntilukemat yllättivät jopa Nintendon itsensä positiivisesti. Itse en ole vielä konsolia hankkinut, sillä hankintalistallani on seuraavana uusi töllö, jossa olisi esim. toimivia HDMI-paikkoja, toisin kuin nykyisessä − joskin hintaansa nähden hyvin palvelleessa − Philipsissäni.
  2. Ei tapahtunut suurta valtiovetoista nettikatkostakaan. Kun nyt pohdin asiaa, niin todennäköisempi syy netin katoamiselle olisi tässä maassa jonkin firman − esimerkiksi Internet-operaattorin − temppu rahan takia.
  3. Myöskään Nokialla ei lähtenyt mopo keulimaan. Sen sijaan Nokia-puhelimia tänä päivänä valmistavalla HMD Globalilla ehkä lähti, joskin vähän toisella tapaa: firma julkaisi uusintapainoksen kulttimainetta nauttivasta Nokia 3310:stä, ja uusi versio oli lievästi sanottuna kuin varjo alkuperäisestä. Jännäksi jää nähdä, miten Android-nokialaisilla kauppa lähtee käymään − ainakin alku näyttää taloudellisesti tahmealta.
  4. Sen sijaan Piraattipuolue sai kuntavaaleissa ounastelemani paikan ”useampaankin kunnanvaltuustoon”: Helsinkiin ja kotikaupunkiini Jyväskylään. Toivon, että tämä olisi alkusoittoa varsinaiselle läpimurrolle seuraavissa eduskuntavaaleissa.
  5. Trumpin presidenttiys on odotetusti hidastanut − joskaan ei ilmeisesti tyystin pysäyttänyt − TTIP-vapaakauppasopimuksen etenemistä. Itse pidän koko sopimusta, kuin myös sen salailusta, niin haitallisena, että olen vain tyytyväinen nykyiseen asiantilaan.
  6. Autoja ei vieläkään pakkopaikanneta, vaikka asiasta on tänäkin vuonna jonkinasteisia keskusteluja käyty. Yksityisyydensuojan kannalta hyvin menee siis tässäkin.
  7. Henkilökohtaisista ennustuksista ei toteutunut kumpikaan: Olen kyllä StepManiaOnline.netissä tänä päivänä sijalla 80., mutta AAAA-tulos on jäänyt yhden Perfect-nuolen päähän. Parisuhderintamalla ei myöskään muutoksia, vaan pysyin tämänkin vuoden poikamiehenä.

Ensi vuodelle laitan seuraavan loton vetämään:

  1. Paavo Väyrynen ei tule − ihme kyllä − valituksi presidentiksi tälläkään kertaa. Sen sijaan istuva presidentti Sauli Niinistö ja  Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ovat vaalien toisella kierroksella, jonka Niinistö lopulta voittaa selvin lukemin 82 % − 18 %.
  2. Edellä mainittu Huhtasaaren yllättävä menestyminen vaaleissa saa #turpo:ilijat huutamaan ”Venäjä vaikuttaa Suomen vaaleihin! Tiedustelulaki tänne ja heti!”. Mitään todisteita vaalimanipulaatiosta ei löydy, eikä lain vaatimia perustuslakimuutoksia saada ainakaan kiireellisinä tehtyä.
  3. Helsingin Sanomien tiedustelujutun kirjoittaneet toimittajat, Laura Halminen ja Tuomo Pietiläinen, saavat molemmat jonkinlaisen pienen sakkorangaistuksen. Ketään muuta ei asiasta saateta oikeuden eteen.
  4. Bitcoinin arvo romahtaa ensi vuonna alle tuhanteen taalaan, mutta palautuu siitä n. puoleen nykytasosta, eli 5000-7000 dollariin. Varteenotettavin bittirahakilpailija Ethereum saa panikoivista sijoittajista potkua, ja pyörii ensi vuonna tähän aikaan parin tonnin hujakoilla.
  5. Jostain suomalaisten suosimasta IOT-laitteesta löytyy tietoturva-aukko, jota valmistaja ei suostu korjaamaan. Viestintävirasto antaa asiasta varoituksen, ja F-Secure tekee tuohta Sensellään.
  6. Jokin merkittävä logistinen ratkaisu, kuten Helsinki−Tallinna-tunneli tai Turku−Tukholma-Hyperloop, lähtee oikeasti tekoon.
  7. Joko Etelä-Korean talviolympialaiset tai jalkapallon MM-kisat Venäjällä kärsivät yllättävistä teknisistä ongelmista, joiden takaa löytyy jonkun valtion tukema hakkeriryhmä.

Tilastojen osalta tänä vuonna yllätys: Tältä näyttää anime-katselutilastoni noin neljän vuoden ajalta:

Tänäkin vuonna olen katsonut noin 30 animesarjaa. Näistä ykköseksi nousee − ilman varteenotettavia haastajia − Owarimonogatarin 2-kausi.

Lopuksi toivotan sinulle, hyvä lukijani, mitä mainiointa joulua ja menestyksekästä vuotta 2018. Leppoisaa jouluiluaikaa voi kuluttaa vaikkapa testaamalla, tunteeko suomalaiset esineet paremmin kuin japanilainen (laita tekstitys päälle):

Sisältöä ei voida näyttää, sillä evästeet eivät ole käytössä.


1) Tuo karmaiseva esittelysivu ei tosin kuulu toimenkuvaan.
2) Mainittakoon kuitenkin, että isku − kuten kaikki oikeudeton väkivalta − on täysin vailla hyväksyntääni. Ihmisen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen on yksi niistä fundamentaalisista perusarvoista, joita tulee puolustaa viimeiseen asti.
3) Mielenosoituksia saa Suomessa järjestää ilman lupaa, mutta isommista mielenilmaisuista on ilmoitettava etukäteen. Sen sijaan yleisötapahtumat vaativat useimmiten luvan.
4) Termiä natsi käytetään tänä päivänä kyllä melko laajasta ryhmittymien kirjosta, mikä itsessään on sääli, sillä näin tahrataan monien maltillistenkin ryhmien mainetta.

Kuvat: Kansikuva: Ice Crystals In Morning Sunlight, CC BY 2.0, Samuel S. Kuva levyhyllystä CC BY-SA 4.0, Riku Eskelinen. YouTube blocked TEOSTO fi.png Public Domain, Youtube. Anime Stats, kuvakaappaus MyAnimeList-profiilista.

1 thought on “Mennyttä ja tulevaa, osa 2017”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.